Категорія
Новини
Дата

Проблема на $4 млрд. СЕО «Кернела» Осипов пропонує механізм, як вивести агроекспорт з тіні

В Україні є «сірі» схеми експорту, що призводять до неповернення мільярдів доларів валютної виручки, сказав СЕО «Кернел» Євген Осипов на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Він пропонує ввести сплату депозитів при експорті, за допомогою яких буде легше контролювати повернення валютної виручки в країну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого року неповернення валютної виручки склало понад $4 млрд. Тобто є «сірі» схеми, які дають можливість не завозити валюту в країну і знижують конкурентоздатність «прозорих» компаній, зазначив Осипов. «Ми, як гравець «білого» ринку, і компанії схожі з нами не можемо конкурувати з «сірим» гравцем», – наголосив він.
  • Найбільш дієвим механізмом виведення агроекспорту з тіні – це депозити, зазначив Осипов. «Експортер повинен внести депозит і після цього робити експорт, тоді буде дуже легка можливість контролювати повернення валютної виручки і не буде корупції всередині цієї системи», – сказав СЕО «Кернела».

Контекст

Експорт зерна у лютому досяг рекордного для воєнного часу показника у 5,8 млн т – $950 млн у грошовому еквіваленті. Це на 8% більше експорту за січень 2024 року, але на 12% нижче, ніж у лютому минулого року – здебільшого через падіння світових цін на зернові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні