Категорія
Новини
Дата

Профільний комітет Ради підтримав оновлену версію законопроєкту про підвищення податків. Що змінилося

1 хв читання

Фінансовий комітет Ради підтримав обмежений пакет підвищення податків, запропонований урядовим законопроєктом №11416. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram. Поточна редакція проєкту закону – суттєво менш масштабне збільшення податків, ніж Кабмін пропонував у липні.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У чинній версії законопроєкту залишається: підвищення військового збору з 1,5% до 5%, збільшення податків для ФОП першої та другої груп, авансові внески на АЗС, 1% для всіх форм ФОП третьої групи, 25% прибутку на фінустанови, помісячна звітність ПДФО (ймовірно, для створення механізму економічного бронювання).
  • «За» проголосували 17 нардепів. Два – проти, уточнив Железняк у Telegram.
  • «Була тяжка дискусія про вилучення норми про податок 50% на банки, – повідомив нардеп. – Депутати виступили «за». Проти виступив НБУ, Мінфін та говорять категорично проти МВФ». Згідно з їхньою аргументацією, доведеться докапіталізовувати банки та буде неможливо залучити 385 млрд грн на ринку до кінця року.
  • До цього питання нардепи повернуться у другому читанні, зазначив Железняк.

Контекст

18 липня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №11416, який пропонував на час воєнного стану збільшити військовий збір для всіх громадян і додатково встановити збори для окремих галузей.

Наприклад, 5% – з доходів операторів від мобільних послуг, 15% – на операції з купівлі авто, 30% – ювелірних прикрас тощо. Додаткові збори планувалися і для мереж АЗС, закордонних посилок і виробників солодкої води. Кабмін також пропонував запровадити 1% військового збору для ФОПів третьої групи спрощеної системи оподаткування та збільшити його з 1,5% до 5% для штатних працівників.

Додаткові критично важливі потреби уряд оцінював у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Очікується, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд