Категорія
Новини
Дата

Законопроєкт про оподаткування надприбутків банків підтримав профільний комітет. Що змінилося до другого читання

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив до другого читання законопроєкт про оподаткування банків №9656-д, повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету Ярослав Железняк. «За» проголосували 22 члени комітету, один утримався.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами депутата, текст законодавчої ініціативи по наполяганню МВФ, Мінфіну та НБУ був змінений. 
  • «Ця норма буде в оновленому меморандумі, який очікуємо в середині грудня. Податок на прибуток за 2023 рік буде 50%, в наступні роки починаючи з 2024 буде ставка 25%», – написав Железняк.
  • Він додав, що за розрахунком Мінфіну зміни принесуть лише за 2023 рік 24-25 млрд грн, а надалі 6-7 млрд грн.

Контекст

Ще влітку представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали надприбутки. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою. «Наприклад, в Іспанії це 4,8%», – розповідав у серпні Гетманцев

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три–чотири роки. Наприклад, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці між чистим процентним доходом у базовому році і його середнім значенням за попередні чотири роки, пояснював нардеп. 

Та в підсумку НБУ й депутат зійшлись на варіанті простого підвищення податку на прибуток удвічі – до 36%. З таким формулюванням Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 19 жовтня. 

Та до другого читання ставка «додаткового» податку має значно зрости через необхідність покривати великий дефіцит бюджету в 2024 році. 

Раніше Forbes розповідав, що НБУ, депутати профільного комітету Ради та Мінфін сходяться на ставці у понад 50% податку на прибуток для банків і з ретроспективним оподаткуванням за 2023 рік.

Голова Нацбанку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко публічно підтримали додаткове оподаткування банківського сектору, який цьогоріч отримає надприбутки. За даними НБУ, чистий прибуток українських банків за три квартали 2023-го банки досяг 110 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні