Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада може змусити банки «заднім числом» сплатити 50% податку на прибуток за 2023 рік

Верховна Рада може підвищити податок на прибуток для банків до понад 50% з оподаткуванням заднім числом за 2023 рік. Це має поповнити держбюджет на додаткові 24 млрд грн, йдеться в матеріалі Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Депутати мають внести зміни до законопроєкту №9656-д, який Рада ухвалила вже в першому читанні. Зараз там передбачено підвищення ставки податку для банків з 18% до 36% на 2024–2025 роки. Мінфін ініціював ще більше підвищення до другого читання. 
  • Зараз Мінфін, НБУ та депутати профільного фінансового комітету планують збільшити податок до понад 50% і оподаткувати банки ретроспективно за 2023 рік. Про це Forbes розповіли двоє депутатів фінкомітету та топпосадовець, дотичний до підготовки змін. 
  • Причина таких змін – великий дефіцит держбюджету, який треба чимось покривати, кажуть співрозмовники. Тоді як банківський сектор цьогоріч вже за три квартали отримав 110 млрд грн прибутку. 
  • Додаткове оподаткування банків «заднім числом» за 2023 рік має принести в бюджет 24 млрд грн. 

Контекст 

Ще влітку представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали серйозний прибуток. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою. «Наприклад, в Іспанії це 4,8%», – розповідав у серпні Гетманцев

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три–чотири роки. Наприклад, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці між чистим процентним доходом у базовому році і його середнім значенням за попередні чотири роки, пояснював нардеп. 

Та в підсумку НБУ й депутат зійшлись на варіанті простого підвищення податку на прибуток удвічі – до 36%. З таким формулюванням Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 19 жовтня. 

Та до другого читання ставка «додаткового» податку має значно зрости через необхідність покривати великий дефіцит бюджету в 2024 році. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні