Прямі збитки через підрив Каховської ГЕС вже досягли $2 млрд. Перші оцінки від KSE і Мінекономіки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки через підрив Каховської ГЕС вже досягли $2 млрд. Перші оцінки від KSE і Мінекономіки

Getty Images

Прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, сягають щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Ключові факти

  • Прямі збитки від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюються в $950 млн, зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, понад чверть загальної суми збитків – $586 млн – повʼязані з руйнуванням безпосередньо гідроелектростанції, яку доведеться будувати з нуля.
  • Житлове господарство. Втрат зазнав житловий фонд населених пунктів Херсонської та Миколаївської області: 49 та 31 міст, сіл, містечок відповідно. На Миколаївщині підтоплено більш ніж 500 приватних будинків в сільській місцевості. У Херсонській області точний аналіз неможливий через часткову тимчасову окупацію. За попередніми оцінками, близько 20 000–30 000 будинків попали в зону підтоплення, з яких принаймні 150 багатоповерхових будинків в місті Херсон. Прямі збитки від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюються в $950 млн.
  • Також Україна понесе в 2023 році додаткові витрати на будівництво водогонів. Для ліквідації наслідків знищення ГЕС бюджетний комітет погодив виділення $41 млн (1,5 млрд грн) на будівництво магістральних водогонів. 
  • Енергетика. Понад чверть загальної суми збитків через підрив ГЕС – $586 млн – повʼязані безпосередньо з руйнуванням Каховської гідроелектростанції, яка має потужність 334,8 МВт і не підлягає відновленню, та дамби. Загальні збитки енергетиці сягнули $624 млн. Річні економічні збитки від руйнування ГЕС завдані «Укргідроенерго» складають понад $100 млн. Потреби на побудову нової ГЕС аналогічної потужності сягнуть близько $1 млрд. 
  • Також внаслідок затоплення, втрачено електромережі у затоплених населених пунктах, а також затоплено 17 автозаправних станцій та 2 нафтобази.
  • Транспортна інфраструктура. Збитки, завдані транспортній інфраструктурі, сягнули $311 млн. За оцінками експертів проєкту, понад 290 км доріг постраждали від повені. Частина міжнародних та регіональних доріг затоплені. Найбільш зруйнованими є комунальні дороги – понад 50% від загальної довжини.
  • Промисловість. Промислові підприємствам та інший бізнес втратили внаслідок підриву за попередніми оцінками вже $105 млн. Можна очікувати, що постраждало в основному важке обладнання, яке не можна було транспортувати, та будівлі. Серед них великі промислові об’єкти, розташовані в Корабельному районі міста Херсон. Місцева адміністрація повідомила про затоплення 28 великих промислових об’єктів, розташованих на правому і лівому берегах Дніпра.
  • Сільське господарство. Знищення посівів сільськогосподарських культур, поголів’я худоби та риби призвело до збитків сільського господарства на $25 млн. Незначні прямі збитки повʼязані з тим, що території знаходяться під постійним обстрілом від початку повномасштабного вторгнення і активне використання сільськогосподарських угідь не відбувається, а також порівняно малою площею сільськогосподарських земель, що зазнали затоплення. 
  • Каховське водосховище використовувалося для забезпечення водою зрошувальних систем і тваринництва загальною площею 584 000 га (фактична площа зрошуваних земель до війни становила 262 000 га). Тому непрямі втрати доходів для рослинництва зростуть на $182 млн на рік. Інші галузі сектору будуть втрачати до $49 млн на рік
  • Довкілля та екологія. Орієнтовна сума збитків, завданих навколишньому середовищу, оцінюється у $1,5 млрд (дані Міндовкілля). 150 т нафти витекло під час вибуху дамби. Рівень солоності Чорного моря біля Одеси майже втричі нижчий норми. 
  • Підтоплення загрожує трьом природно-заповідним паркам: «Нижньодніпровський», «Кам’янська Січ», «Білобережжя Святослава», Чорноморському біосферному заповіднику, який охороняється ЮНЕСКО. 
  • Крім того, у зоні впливу опинилися Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» загальною площею майже 18 000 га; ділянки Чорноморського біосферного заповідника «Волижин ліс», о. Довгий, о. Круглий площею 2700 га; регіональний ландшафтний парк ʼВисунсько-Інгулецькийʼ, площею 2700 га.

Контекст

Економісти з приватного сектору та НБУ вже мають перші оцінки впливу катастрофи на Каховській ГЕС на економічне зростання та інфляцію цього року. Попередній висновок – попри значні гуманітарні й техногенні наслідки трагедія не завадить більш швидкому, ніж очікувалося, росту ВВП у 2023-му.

Втім, помітний негативний ефект все ж буде. По-перше, ще більше постраждають великі металургійні підприємства. По-друге, ціни на деякі продовольчі товари можуть зрости. Довгострокові наслідки підриву росіянами дамби у Каховці будуть куди більш драматичними, особливо для Херсонщини, зазначають опитані Forbes аналітики.

Що трагедія означає для ВВП, інфляції та спроможності держбюджету впоратися з її наслідками без друкування гривні, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні