Від підриву ГЕС постраждали щонайменше 19 000 будинків у Новій Каховці та сусідніх селах – KSE /скріншот з відео
Категорія
Новини
Дата

Від підриву ГЕС постраждали щонайменше 19 000 будинків у Новій Каховці та сусідніх селах – KSE

скріншот з відео

Внаслідок підриву Каховської ГЕС лише в чотирьох населених пунктах лівобережної Херсонщини – Корсунка, Козачі Лагері, Нова Каховка та Райське – постраждало щонайменше 19 000 будинків, повідомив керівник проєктів із підтримки реформ Київської школи економіки (KSE) Максим Нефьодов.

Ключові факти

  • Згідно з аналізом, серед вказаних населених пунктів найбільше постраждало село Корсунка, де майже всі будинки повністю або частково в зоні затоплення. 
  • Станом на 14 червня виявлено різного рівня ризик затоплення 19 000 будинків та споруд, загальною площею 2,532 млн кв. м. 
  • Серед них – 9600 будинків повністю затоплені, майже 2200 вважаються затопленими частково. На основі аналізу підтоплення експерти вважають можливо затопленими ще понад 7200 будинків у цих населених пунктах.
  • Найбільше постраждали житлові будинки – 57% всіх об’єктів, малі нежитлові споруди – 42%, решта – громадські об’єкти. 
Від підриву ГЕС постраждали щонайменше 19 000 будинків у Новій Каховці та сусідніх селах – KSE /Фото 1

Інфографіка: KSE

  • Аналіз перших чотирьох населених пунктів ґрунтується на супутникових зображеннях UNITAR, відкритих джерелах, в т.ч. про висоти з NASA DEM, та інших даних. Дослідження проводилося у рамках проєкту EMITTER за підтримки Європейського Союзу. 

Контекст

Згідно із повідомленням KSE Institute, аналіз наслідків розпочався в рамках спільного проекту ПРОООН, «Вокс Україна» за підтримки Євросоюзу та у співпраці з Міністерством економіки та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури. 

Проєкт збирає дані для Міністерства економіки, яке координує оцінку пошкоджень, та Міністерства інфраструктури, яке формує реєстри пошкоджених громад та розробляє план відновлення постраждалих територій. 

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО, а також збирав ставку верховного головнокомандувача. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго». На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

14 червня уряд рекомендував Херсонській обласній та міській військовим адміністраціям розпочати процес оцінки наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, щоб у майбутньому змусити РФ виплатити репарації за завдану шкоду, повідомляє Міністерство інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні