Категорія
Новини
Дата

«Прямий» заявив про спробу захоплення каналу та передачі в управління АРМА

«Прямий» звинувачує силовиків у спробі арештувати телеканал і передати його в управління АРМА «за вказівкою влади», йдеться в заяві медіа. Адвокат каналу Євген Солодко заявив, ДБР ігнорує ухвалу суду, яка зобовʼязує бюро закрити провадження щодо «Прямого» або ж передати справу до суду.

Ключові факти

  • Генпродюсерка телеканалу «Прямий» Світлана Орловська припускає, що майно підприємства вкотре планують арештувати як речовий доказ і передати в управління АРМА. 
  • За словами ведучого Валерія Калниша, під час обшуків у колишнього власника телеканалу Володимира Макеєнка правоохоронці вилучили оригінал завірених нотаріусом свідчень колишнього керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького.
  • «За даними наших джерел, шукали оригінал нотаріально завірених свідчень колишнього керівника слідчої групи ДБР Олега Корецького, який у липні 2020 року підтвердив: керівники ДБР давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу «Прямий» як речового доказу. Внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність», – повідомив ведучий.
  • Він додав, що «Прямому» з власних джерел стало відомо, що у Макеєнка правоохоронці знайшли документи, які фактично свідчать про цю справу.
  • Адвокат телеканалу Євген Солодко повідомив, що Шевченківський районний суд Києва 31 травня зобовʼязав ДБР закрити провадження щодо «Прямого» або ж передати справу до суду. 
  • На каналі додали, що ДБР ігнорує цю ухвалу і, щоб продовжити тиск на канал, реєструє нове провадження проти Макеєнка.
  • «Я не виключаю, що, можливо, і сьогодні, можливо, завтра може бути ухвала про передачу каналу в АРМА. Яке там буде формулювання – корпоративних прав, майна тощо – вони здатні на будь-що», – вважає Солодко.

Контекст

У лютому 2021 року Петро Порошенко став офіційним власником телеканалу «Прямий», а вже у листопаді через закон про деолігархізацію вирішив його продати разом з іншим медіаактивом – «5 каналом». Нові власники – журналісти цих каналів та депутати партії «Європейська солідарність». 

У 10 співвласників по 9% частки у «Вільних медіа». З іншими 10% все складно: половина належить ТОВ «Телеканал Прямий», половина – ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ», а їхній власник – ті самі «Вільні медіа». Тобто компанія має частку у своїй же юридичній особі.

Порошенко став першим, хто відреагував на закон про олігархи, назвавши його тиском на медіа з боку президента Володимира Зеленського.

У листопаді 2021 року щомісячні операційні витрати на утримання телеканалу «Прямий» оцінювалися від 12 млн до 18 млн грн. У 2017 році продюсер Олексій Семенов, який запускав «Прямий», говорив «Детектор медіа», що в середньому утримання інформаційного каналу коштує $400 000 до $500 000 на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні