Категорія
Новини
Дата

«Прямого військового конфлікту не буде». Moodyʼs назвало потенційні наслідки для РФ у разі вторгнення в Україну

Напруженість у відносинах РФ та Україною не виллється у прямий військовий конфлікт, оскільки Росія в такому разі зазнає величезних військових та економічних втрат, йдеться в огляді рейтингового агентства Moody's Investors Service.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Базова оцінка Moody's полягає в тому, що підвищена напруженість продовжиться, але не призведе до прямого воєнного конфлікту. Будь-який напад на Україну призведе до нових санкцій Заходу проти Росії, пише РБК з посиланням на рейтингове агентство.
  • Moody's розглянуло потенційні наслідки для РФ від трьох санкційних заходів США: санкції на вторинний ринок державних боргових зобов'язань, обмеження на доступ російських банків до міжнародних платіжних систем та включення російських фінансових інститутів до списку санкцій SDN.
  • Навіть за екстремального сценарію, коли всі нерезиденти повністю вийдуть з російського держборгу, Moody's очікує, що російські банки зможуть абсорбувати такий збільшений обсяг пропозиції держпаперів.
  • Обмеження на доступ російських банків до SWIFT не зупинять російські транскордонні платежі, але банки будуть змушені шукати альтернативу, вважає Moody's. Власна система СПФС не зможе у короткостроковій перспективі компенсувати втрату доступу до SWIFT, стверджує агентство.
  • Включення великих російських держбанків до списку SDN матиме найбільший фінансово-економічний ефект, оскільки неамериканські контрагенти російських банків у такому разі також зіштовхнуться з необхідністю дотримуватися санкцій США.

Контекст

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, зокрема, заборону на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів та відключення РФ від SWIFT. ЄС також підготував пакет санкції проти РФ, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Вони стосуються низки значимих Росії сфер, зокрема високотехнологічних комплектуючих.

Великі держкомпанії та банки РФ провели «навчання» на випадок відключення від західної інфраструктури у разі запровадження санкцій. Стрес-тести передбачали відключення від SWIFT та заборону на постачання програмного забезпечення.

За даними Міноборони України, вздовж кордонів зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні