Категорія
Новини
Дата

Російські компанії та банки провели «навчання» на випадок відключення від західної інфраструктури – The Bell

Уряд Росії разом із великими компаніями обговорив підсумки тестів щодо відключення від західної інфраструктури у разі введення санкцій, пише The Bell. Стрес-тести передбачали відключення від SWIFT та заборону на постачання програмного забезпечення.

Ключові факти

  • Серію засідань членів уряду щодо готовності російської економіки до можливих санкцій провів перший віце-прем'єр Андрій Білоусов. Наради проводилися за підсумками «навчань» компаній та системно-значущих банків, розповіли три джерела, близькі до уряду.
  • Звітували реальний та фінансовий сектори, а також інфраструктура, з доповідями виступили «Пошта Росії», «Аерофлот» та «РЖД», уточнив один із них.
  • Стрес-тести («навчання») припускали відключення від SWIFT, заборону постачання західного ПЗ, серверів, чіпів та іншого високотехнологічного устаткування. «Звітують всі бадьоро, але у приватних розмовах кажуть – катастрофа», – поділився співрозмовник The Bell.
  • «У частині інфраструктури ми дивимося тільки на китайських підрядників», – повідомило джерело в одному з великих держбанків.
  • У разі введення обмежень на конвертацію рубля в долар, євро та британський фунт у російських банків «точно є проблема з рефінансуванням зовнішнього боргу», розповіло інше джерело.

Контекст

Наприкінці січня Сбербанк провів навчання, в яких змоделював відключення інфраструктури від іноземних постачальників ПО, повідомляв «Комерсант». Йдеться, зокрема, про таких іноземних постачальників софту, як Miscrosoft, Intel, SAP та Nvidia. За даними видання, Сбербанк планує масову закупівлю ІТ-обладнання: серверів та систем для зберігання даних.

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, зокрема, заборону на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів, а також відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

ЄС підготував пакет санкції проти Росії, повідомила минулого тижня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Вони стосуються низки значимих Росії сфер, зокрема високотехнологічних комплектуючих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні