Категорія
Новини
Дата

Путін заборонив постачати нафту покупцям, які погодилися на обмеження цін

1 хв читання

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про заходи у відповідь на введений деякими країнами механізму стелі цін на російську нафту. Документ забороняє продавати нафту та нафтопродукти, якщо контракти передбачають price cap.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Указом забороняється постачання російської нафти та нафтопродуктів іноземним громадянам та компаніям, якщо у контрактах «прямо чи опосередковано передбачається використання механізму фіксації граничної ціни». 
  • Заборона на постачання нафти діє з моменту набрання чинності указом – з 1 лютого 2023 року – і до 1 липня 2023 року, на постачання нафтопродуктів – з дати, яку визначить уряд РФ.
  • Винятки можуть бути зроблені за рішенням президента країни-агресора.
Путін заборонив постачати нафту покупцям, які погодилися на обмеження цін /Фото 1

Контекст

Запровадження стелі цін на російську нафту покликане обмежити доходи бюджету РФ від продажу енергоресурсів.

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40%.

Водночас нафта – найважливіша сировина для РФ. Дохід від її продажу традиційно сягає понад 60–70% всіх експортних надходжень від енергоресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд