Категорія
Новини
Дата

Путін заборонив постачати нафту покупцям, які погодилися на обмеження цін

1 хв читання

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про заходи у відповідь на введений деякими країнами механізму стелі цін на російську нафту. Документ забороняє продавати нафту та нафтопродукти, якщо контракти передбачають price cap.

Ключові факти

  • Указом забороняється постачання російської нафти та нафтопродуктів іноземним громадянам та компаніям, якщо у контрактах «прямо чи опосередковано передбачається використання механізму фіксації граничної ціни». 
  • Заборона на постачання нафти діє з моменту набрання чинності указом – з 1 лютого 2023 року – і до 1 липня 2023 року, на постачання нафтопродуктів – з дати, яку визначить уряд РФ.
  • Винятки можуть бути зроблені за рішенням президента країни-агресора.
Путін заборонив постачати нафту покупцям, які погодилися на обмеження цін /Фото 1

Контекст

Запровадження стелі цін на російську нафту покликане обмежити доходи бюджету РФ від продажу енергоресурсів.

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40%.

Водночас нафта – найважливіша сировина для РФ. Дохід від її продажу традиційно сягає понад 60–70% всіх експортних надходжень від енергоресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні