Воєнний бюджет РФ не постраждає внаслідок обмеження цін на нафту від G7, рівень у $60 недостатньо низький – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

Воєнний бюджет РФ не постраждає внаслідок обмеження цін на нафту від G7, рівень у $60 недостатньо низький – Bloomberg

Обмеження цін «Великої сімки» на експорт російської нафти недостатньо низьке, щоб позбавити Кремль значної частини доходів наступного року. Економісти кажуть, що навіть якщо це призведе до падіння видобутку сирої нафти, президент РФ Володимир Путін все ще має достатньо грошей для продовження війни, принаймні зараз, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Європейські офіційні особи анонсували обмеження з ціною $60 за барель, про яке домовилися минулого тижня після кількох місяців торгів між США та їхніми союзниками як спосіб зупинити російську воєнну машину. Насправді ініціатори доклали всіх зусиль, щоб переконатися, що рівень не був настільки низьким, щоб змусити Кремль значно скоротити виробництво, що могло б призвести до зростання світових цін.
  • Міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив у четвер, що передчасно оцінювати вплив цінових обмежень на бюджет. 
  • Навіть без обмеження цін – поряд з обмеженнями на відвантаження та страхування, спрямованими на перешкоджання торгівлі Росії – Кремль очікував майже на 25% падіння податкових надходжень від нафти і газу в міру падіння видобутку та деяких цін. Але навіть зі зростанням витрат на війну Росія змогла легко покрити свій бюджетний дефіцит, використовуючи свій фонд добробуту та позичаючи кошти на місцевому ринку облігацій, де санкції залишають інвесторам мало альтернатив.
  • Падіння ціни на нафту на $10 із $70 за барель у бюджеті до обмеження G7 може призвести до скорочення доходів ще на 1 трлн рублів ($16 млрд), вважають опитані агентством економісти. Насправді різниця менша, оскільки ціна у бюджеті включає такі витрати, як фрахт та страховка, які не враховуються у ціновій межі.
  • Економісти центрального банку РФ заявили, що обмеження цін та експортні обмеження можуть стати «шоками, здатними значно знизити економічну активність у найближчі місяці». Пізніше Міністерство енергетики виступило із заявою, яка заперечує цю оцінку, зазначивши, що економічний ефект, ймовірно, буде обмеженим.
  • За даними Bloomberg Economics, поточний прогноз уряду про зниження видобутку нафти майже на 9% наступного року коштуватиме приблизно від 1 трлн до 1,4 трлн рублів втраченої вигоди. Зниження цін, продиктоване санкціями та іншими обмеженнями на експорт, може скоротити прибутки Кремля ще на 500 млрд рублів.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її у морських портах у звʼязку із запровадженим блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту у розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Втім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. «Коммерсантъ» із посиланням на джерела у вівторок зазначив, що в листопаді середній видобуток нафти в Росії становив 1,486 млн т (10,89 млн барелів) на добу, що на 2% більше, ніж у жовтні.

Росія розглядає можливість встановлення мінімальної ціни для своїх міжнародних продажів нафти у відповідь на обмеження, запроваджене країнами G7.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні