Категорія
Новини
Дата

ПВК «Вагнер» добуває золото в Африці, щоб поповнити російські золотовалютні резерви – New York Times

Російська приватна військова компанія «Ваґнер», яку очолює бізнесмен Євгеній Пригожин, добуває золото в шахтах Судану. Так вони намагаються поповнити російські золотовалютні резерви й пом’якшити ефект санкцій на російську економіку. Про це йдеться у розслідуванні New York Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Автор розслідування отримав у своє розпорядження записи російських та суданських митників, реєстраційні документи офшорних компаній, оформлення концесій на видобуток золотої руди, виданих суданським урядом, і записи реєстрацій літака очільника групи «Ваґнер» Пригожина.
  • У статті йдеться про те, що ваґнерівці Пригожина таємно контролюють видобуток золота в Судані. Західні високопосадовці переконані, що це суданське золото через різні механізми контрабанди та відмивання коштів завозять до Росії, приховано поповнюючи урядові золотовалютні резерви.
  • Росія отримала доступ до родовищ у 2017 році, йдеться у розслідуванні. Тодішній президент Судану Омар Хасан аль-Башир надав до них доступ в обмін на збройну допомогу Росії, коли Омар Хасан аль-Башир втрачав вплив і владу. Тоді була зареєстрована видобувна компанія Meroe Gold, яку очолює росіянин Михайло Потєпкін.
  • Після заснування компанії Meroe Gold у 2017 році до Судану прибула низка російських офіцерів, які розпочали освоєння морських портів на узбережжі Червоного моря в Судані. За перші 18 місяців існування Meroe Gold російська митниця оформила 131 посилку з Росії до Судану, насамперед устаткування для шахтарів і будівельні матеріали, але також військові вантажівки, бронетранспортери й два транспортних гелікоптери. Проте серед цих документів російські митники зареєстрували відправлення до Судану вінтажної автівки Cadillac Series 62 випуску 1956 року.
  • Згідно зі статтею, на видобувних потужностях Meroe Gold працювали 70 росіян і 30 суданців. Місцеві робітники розповіли журналістам, що росіяни платять їм за знайдену руду в пустелі приблизно $3600 за 9 т.
  • Західні й суданські посадовці розповіли, що близько 70% від усього золота, яке видобувають у Судані, вивозять контрабандою через Об’єднані Арабські Емірати, не сплачуючи податки та плату за концесію.
  • У відповідь на запит New York Times Пригожин сказав, що не має жодного стосунку ані до Meroe Gold, ані до так званої групи «Ваґнер». Ніхто з нинішніх членів суданської влади не відповів на запит журналістів.

Контекст

Наприкінці лютого США та ЄС заборонили операції, повʼязані з управлінням резервами, а також активами центробанку РФ. Через ці санкції РФ втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – приблизно до $300 млрд із $640 млрд.

Палата представників США ухвалила символічний законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти спрямувати на допомогу Україні. Документ передбачає конфіскацію коштів у іноземних осіб, на які накладено американські санкції.

Ці кошти мають бути спрямовані на відбудову України та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інші види допомоги, включно з військовою.

19 травня міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила, що США поки що не мають юридичних повноважень для вилучення активів центрального банку РФ, заморожених внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні