Категорія
Новини
Дата

ПВК «Вагнер» добуває золото в Африці, щоб поповнити російські золотовалютні резерви – New York Times

2 хв читання

Російська приватна військова компанія «Ваґнер», яку очолює бізнесмен Євгеній Пригожин, добуває золото в шахтах Судану. Так вони намагаються поповнити російські золотовалютні резерви й пом’якшити ефект санкцій на російську економіку. Про це йдеться у розслідуванні New York Times.

Ключові факти

  • Автор розслідування отримав у своє розпорядження записи російських та суданських митників, реєстраційні документи офшорних компаній, оформлення концесій на видобуток золотої руди, виданих суданським урядом, і записи реєстрацій літака очільника групи «Ваґнер» Пригожина.
  • У статті йдеться про те, що ваґнерівці Пригожина таємно контролюють видобуток золота в Судані. Західні високопосадовці переконані, що це суданське золото через різні механізми контрабанди та відмивання коштів завозять до Росії, приховано поповнюючи урядові золотовалютні резерви.
  • Росія отримала доступ до родовищ у 2017 році, йдеться у розслідуванні. Тодішній президент Судану Омар Хасан аль-Башир надав до них доступ в обмін на збройну допомогу Росії, коли Омар Хасан аль-Башир втрачав вплив і владу. Тоді була зареєстрована видобувна компанія Meroe Gold, яку очолює росіянин Михайло Потєпкін.
  • Після заснування компанії Meroe Gold у 2017 році до Судану прибула низка російських офіцерів, які розпочали освоєння морських портів на узбережжі Червоного моря в Судані. За перші 18 місяців існування Meroe Gold російська митниця оформила 131 посилку з Росії до Судану, насамперед устаткування для шахтарів і будівельні матеріали, але також військові вантажівки, бронетранспортери й два транспортних гелікоптери. Проте серед цих документів російські митники зареєстрували відправлення до Судану вінтажної автівки Cadillac Series 62 випуску 1956 року.
  • Згідно зі статтею, на видобувних потужностях Meroe Gold працювали 70 росіян і 30 суданців. Місцеві робітники розповіли журналістам, що росіяни платять їм за знайдену руду в пустелі приблизно $3600 за 9 т.
  • Західні й суданські посадовці розповіли, що близько 70% від усього золота, яке видобувають у Судані, вивозять контрабандою через Об’єднані Арабські Емірати, не сплачуючи податки та плату за концесію.
  • У відповідь на запит New York Times Пригожин сказав, що не має жодного стосунку ані до Meroe Gold, ані до так званої групи «Ваґнер». Ніхто з нинішніх членів суданської влади не відповів на запит журналістів.

Контекст

Наприкінці лютого США та ЄС заборонили операції, повʼязані з управлінням резервами, а також активами центробанку РФ. Через ці санкції РФ втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – приблизно до $300 млрд із $640 млрд.

Палата представників США ухвалила символічний законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти спрямувати на допомогу Україні. Документ передбачає конфіскацію коштів у іноземних осіб, на які накладено американські санкції.

Ці кошти мають бути спрямовані на відбудову України та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інші види допомоги, включно з військовою.

19 травня міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила, що США поки що не мають юридичних повноважень для вилучення активів центрального банку РФ, заморожених внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні