П’ятеро найбагатших людей світу з 2020 року збільшили свої статки з $405 млрд до $869 млрд – Oxfam /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

П’ятеро найбагатших людей світу з 2020 року збільшили свої статки з $405 млрд до $869 млрд – Oxfam

Getty Images

Пʼять найбагатших людей світу з 2020 року більш ніж подвоїли свої статки – з $405 млрд до $869 млрд. Водночас 5 млрд найбідніших людей через інфляцію втратили $20 млрд. Про це йдеться у щорічній доповіді обʼєднання благодійних організацій Oxfam, опублікованій 15 січня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Усі мільярдери світу разом узяті стали з 2020 року на $3,3 трлн багатшими, підрахували автори доповіді. Їхнє багатство зростало темпами втричі вищими за рівень інфляції. 
  • Якщо поточні тенденції збережуться, у світі з’явиться перший трильйонер протягом десятиліття, але бідність не буде подолана ще 229 років, зазначається у доповіді. Oxfam закликало запровадити додаткові податки на активи понад $5 млн на тлі проблеми соціальної нерівності. 
  • Благодійники запропонували стягувати податок у 2% з активів вартістю понад $5 млн, 3% з активів понад $50 млн і 5% з активів, що перевищують $1 млрд. 
  • За оцінками Oxfam, податок на багатство мільйонерів і мільярдерів може приносити $1,8 трлн на рік. Зібрані кошти організація пропонує інвестувати у захист клімату, освіту, охорону здоровʼя та соціальне забезпечення.

Контекст

У 2023 році сукупний власний капітал 500 найбагатших людей зріс на $1,5 трлн, повністю відновившись після втрати роком раніше $1,4 трлн, свідчить індекс мільярдерів Bloomberg. Ілон Маск, який є очільником Tesla, SpaceX та Х (раніше Twitter), виборов титул найбагатшої людини світу у французького магната Бернара Арно.

Статки найбагатших у світі людей тісно корелювали з прибутковістю акцій технологічних компаній, які цього року виросли до нових рекордів, незважаючи на побоювання про рецесію, інфляцію, відсоткові ставки та геополітичні потрясіння. 

Статки технологічних мільярдерів зросли на 48%, або на $658 млрд, чому сприяв ажіотаж навколо штучного інтелекту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні