Статки 500 найбагатших людей світу цьогоріч зросли на $1,5 трлн, лідирує у рейтингу Ілон Маск /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Статки 500 найбагатших людей світу цьогоріч зросли на $1,5 трлн, лідирує у рейтингу Ілон Маск

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

У 2023 році сукупний власний капітал 500 найбагатших людей зріс на $1,5 трлн, повністю відновившись після втрати роком раніше $1,4 трлн, свідчить індекс мільярдерів Bloomberg. Ілон Маск, який є очільником Tesla, SpaceX та Twitter (Х), виборов титул найбагатшої людини світу у французького магната Бернара Арно.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Статки найбагатших у світі людей тісно корелювали з прибутковістю акцій технологічних компаній, які цього року виросли до нових рекордів, незважаючи на побоювання про рецесію, інфляцію, відсоткові ставки та геополітичні потрясіння. 
  • Статки технологічних мільярдерів зросли на 48%, або на $658 млрд, чому сприяв ажіотаж навколо штучного інтелекту.
  • Проте, ніхто не досяг більшого, ніж Ілон Маск, який виборов титул найбагатшої людини у світі. Головний виконавчий директор компанії Tesla Inc. заробив додатково $95,4 млрд за підсумками торгів у четвер, 28 грудня, чому сприяв успіх Tesla та SpaceX після втрати $138 млрд у 2022 році. 
  • Власний капітал Маска наразі більш ніж на $50 млрд перевищує капітал Арно.
Статки 500 найбагатших людей світу цьогоріч зросли на $1,5 трлн, лідирує у рейтингу Ілон Маск /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Засновник Amazon.com Inc. Джефф Безос цього року поповнив свій гаманець більш ніж на $70 млрд і тепер йде нарівні з Арно, який посів друге місце.
  • Водночас статки генерального директора Meta Platforms Inc. Марка Цукерберга підскочили на понад $80 млрд.
  • Найбільше грошей цьогоріч втратив індійський мільярдер Гаутам Адані, зокрема $21 млрд лише 27 січня і $37,3 млрд за весь рік – після того, як компанія Hindenburg Research обрушила акції Adani Group.

Контекст

Станом на 1 жовтня 2023-го у десятці найбагатших людей світу від Forbes USA опинилися дев’ять американців та один француз. Ілон Маск – найбагатша людина світу. Бернар Арно опустився на другу сходинку списку на початку червня 2023 року. Він очолював рейтинг перші п’ять місяців поточного року. 

9/10 найбагатших людей світу – американці, серед яких Джефф Безос, Ларрі Еллісон і Білл Ґейтс. Гаутам Адані з Індії втратив своє місце у трійці найзаможніших 24 січня 2023-го. На 1 вересня 2023 року він займав 24-ту сходинку. Всі учасники першої десятки найбагатших – чоловіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні