Категорія
Найбагатші
Дата

$490 млрд на технологіях, одязі та енергоносіях. Десять мільярдерів, які в 2023 році найбільше примножили свої статки

Джефф Безос, Дженсен Хуанг, Марк Цукерберг, Ілон Маск, Амансіо Ортега. /колаж Анастасія Решетнік

Джефф Безос, Дженсен Хуанг, Марк Цукерберг, Ілон Маск, Амансіо Ортега. Фото колаж Анастасія Решетнік

ШІ-лихоманка збільшує не лише можливості людства, а й капітал найбагатших людей світу. У цьогорічному списку тих, хто розбагатів найдужче, більшість належить до індустрії технологій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Для багатьох найзаможніших людей 2023-й – це рік, коли вони стали ще багатшими. У понад половини з 2568 мільярдерів планети сьогодні статки зросли порівняно з тим, якими вони були в перший день поточного року. 

Одним багатіям поталанило більше, ніж іншим. Цьогорічна десятка найбільших щасливчиків загалом стала заможнішою на $490 млрд. Forbes здійснював оцінку їхніх статків за період з 1 січня по 15 грудня 2023 року.

Сім із десяти учасників рейтингу – техномільярдери. Якщо 2022-й виявився не надто вдалим для великих технологічних компаній, то 2023-й став роком відновлення завдяки стрибку індексу Nasdaq Composite, який включає багато технокомпаній, на 42%. Для порівняння, індекс S&P 500, в якому більше компаній різних профілів, виріс лише на 23%.

А акції «неперевершеної сімки» – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla і Meta – залишили решту ринку далеко позаду, допомігши власникам-мільярдерам збільшити свої капітали.

Лише двоє з цьогорічної десятки не є американцями: індонезійський енергетичний магнат Праджого Пангесту, який збагатився найбільше у відсотковому значенні (понад 900%), та іспанський мільярдер Амансіо Ортега, який стоїть за мережею Zara

Десять мільярдерів, які найбільше розбагатіли в 2023-му

1. Ілон Маск

Ілон Маск, Tesla, SpaceX /Getty Images

Ілон Маск Фото Getty Images

Джерело багатства: Tesla, SpaceX

Власний капітал: $254,9 млрд (+$108,4 млрд у 2023-му)

Маск провів свій перший повний рік за кермом Twitter, яку він у липні перейменував у X, що переважно провокувало стрибки цін на його компанію внаслідок контроверсійних твітів. І попри це йому вдалося збагатитися найбільше за останні 12 місяців завдяки двом іншим компаніям, якими він керує.

Акції виробника електромобілів Tesla, який минулого місяця почав доставляти замовникам новенькі «кібертраки» (Cybertrucks), виросли на понад 100%. А аерокосмічна компанія SpaceX, яка цього року виконала понад 90 успішних запусків, здорожчала до $150 млрд в липні цього року. Ходять розмови про те, що SpaceX нині в процесі продажу акцій за оцінки $180 млрд.

2. Марк Цукерберг

Марк Цукерберг, Facebook Meta /Getty Images

Марк Цукерберг Фото Getty Images

Джерело багатства: Facebook

Власний капітал: $118,6 млрд (+$74,8 млрд)

Для Цукерберга і його дітища 2022-й виявився особливо складним: обвал акцій, падіння доходів і масові скорочення в четвертому кварталі. Та цього року удача знову усміхнулася підприємцю, і анонсований ним «рік ефективності» приніс йому $75 млрд. Акції Meta, материнської компанії Facebook, виросли на 178% від початку року до 15 грудня. Схоже, це може бути поки що найкращий рік в історії компанії.

3. Джефф Безос

Джефф Безос, Amazon /Getty Images

Джефф Безос Фото Getty Images

Джерело багатства: Amazon

Власний капітал: $172,3 млрд (+$65 млрд)

Джефф Безос віддав акції вартістю $700 млн переважно на боротьбу з безпритульністю і кліматичними змінами. Крім того, він пожертвував $100 млн на ліквідацію наслідків лісових пожеж на гавайському острові Мауї, де в нього є будинок. Безос може собі дозволити такі щедрі дари: у 2023-му акції Amazon зросли на 79%. Завдяки цьому він може радіти не лише новій суперяхті й заручинам із колишньою ведучою Лорен Санчез, а й додатковим $65 млрд власного капіталу.

4. Праджого Пангесту

Праджого Пангесту, індонезійський мільярдер /Getty Images

Праджого Пангесту Фото Getty Images

Джерело багатства: різне

Власний капітал: $52,8 млрд (+$47,9 млрд)

Індонезійський магнат заробив свої статки завдяки деревині та нафтопродуктам. У березні він вивів на біржу власну вугільну компанію, а вже в жовтні на Індонезійській фондовій біржі зʼявилися акції його компанії відновлюваної енергії Barito Renewables Energy, якій належить найбільший у країні виробник геотермальної енергії. З часу лістингу акції Barito виросли на понад 200%.

5. Ларрі Пейдж

Ларрі Пейдж, Google /Getty Images

Ларрі Пейдж Фото Getty Images

Джерело багатства: Google

Власний капітал: $111,7 млрд (+$34,4 млрд)

Акції Alphabet, материнської компанії Google, цього року здорожчали на 50%. На це не в останню чергу вплинуло очікування на вихід програмного забезпечення Gemini AI у 2024-му. Alphabet, яку Пейдж заснував разом із Сергієм Бріном у 1998-му, запустила ШІ-чатбот Bard у березні цього року.

6. Амансіо Ортега

Амансіо Ортега, Zara /Getty Images

Амансіо Ортега Фото Getty Images

Джерело багатства: Zara

Власний капітал: $97,4 млрд (+$33,2 млрд)

Акції іспанського гіганта швидкої моди Inditex, який відомий своєю мережею магазинів Zara, виросли на 58% у 2023-му. На такі рекордні для компанії показники вплинули потужний попит і небачені досі доходи. Це дуже хороші новини для Ортеги, якому належить близько 60% компанії.

7. Сергій Брін

Сергій Брін, Google /Getty Images

Сергій Брін Фото Getty Images

Джерело багатства: Google

Власний капітал: $107,3 млрд (+$33 млрд)

Брін, який разом із Пейджем відійшов від управління щоденними операціями Google ще в 2019-му, повернувся до активної роботи в компанії в 2023-му. Все для того, щоб взяти участь у ШІ-розробках компанії.

8. Стів Балмер

Стів Балмер, Microsoft /Getty Images

Стів Балмер Фото Getty Images

Джерело багатства: Microsoft

Власний капітал: $110,9 млрд (+$32,4 млрд)

Це був хороший рік для двох головних інвестицій Балмера. Баскетбольна команда «Лос-Анджелес кліпперс» тепер коштує на 19% більше, ніж рік тому. А акції Microsoft, в якій він був гендиректором з 2000-го по 2014-й, виросли на 55%. Техногігант своїм успіхом переважно завдячує інвестиції в OpenAI, яка розробила чатбот GPT і отримала від компанії Білла Ґейтса $10 млрд.

9. Ларрі Еллісон

Ларрі Еллісон, Oracle /Getty Images

Ларрі Еллісон Фото Getty Images

Джерело багатства: Oracle

Власний капітал: $133,2 млрд (+$30,8 млрд)

Збільшення попиту на послуги дата-центрів завдяки розробкам генеративного ШІ спровокувало зростання акцій Oracle на 26% цього року. Ларрі Еллісон, який заснував компанію у 1977-му і досі є її гендиректором, став багатшим на понад $30 млрд попри нещодавній продаж частини акцій Oracle.

10. Дженсен Хуанг

Дженсен Хуанг, Nvidia /Getty Images

Дженсен Хуанг Фото Getty Images

Джерело багатства: Nvidia

Власний капітал: $43,6 млрд (+$29,8 млрд)

Ніхто не втілює ШІ-бум краще, ніж Хуанг, співзасновник і гендиректор Nvidia, яка розробляє найбільше у світі чипів для систем штучного інтелекту. У 2023-му акції компанії злетіли на понад 230%, що дало змогу ринковій капіталізації Nvidia досягти $1,2 трлн. А Хуанг, тайванець за походженням, увійшов до двадцятки найбагатших американців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні