Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила збільшення на €3,5 млрд фонду, з якого надають військову допомогу Україні

1 хв читання

Рада Євросоюзу погодила збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на €3,5 млрд, сказано у пресрелізі. Рішення має забезпечити фінансову стійкість фонду у довгостроковій перспективі, зберегти його глобальне географічне охоплення та здатність ЄС запобігати та швидко реагувати на кризи та конфлікти.

Ключові факти

  • Сьогоднішнє рішення, за словами верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, забезпечить фінансування для продовження надання конкретної військової підтримки збройним силам партнерів. 
  • «Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду світу з моменту його створення у 2021 році. Менш як за два роки Фонд довів свою ефективність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших партнерів у обороні», – сказав він.
  • З сьогоднішнім поповненням загальна фінансова стеля тепер становить понад €12 млрд.
  • Боррель додав, що це рішення «надсилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці як України, так і інших партнерів».

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. 

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через сім послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

Фонд започаткувався із загальною фінансовою стелею у розмірі €5,5 млрд євро на період 2021–2027 років, яка була збільшена на €2 млрд до майже €8 млрд 13 березня 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні