Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила збільшення на €3,5 млрд фонду, з якого надають військову допомогу Україні

Рада Євросоюзу погодила збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на €3,5 млрд, сказано у пресрелізі. Рішення має забезпечити фінансову стійкість фонду у довгостроковій перспективі, зберегти його глобальне географічне охоплення та здатність ЄС запобігати та швидко реагувати на кризи та конфлікти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сьогоднішнє рішення, за словами верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, забезпечить фінансування для продовження надання конкретної військової підтримки збройним силам партнерів. 
  • «Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду світу з моменту його створення у 2021 році. Менш як за два роки Фонд довів свою ефективність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших партнерів у обороні», – сказав він.
  • З сьогоднішнім поповненням загальна фінансова стеля тепер становить понад €12 млрд.
  • Боррель додав, що це рішення «надсилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці як України, так і інших партнерів».

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. 

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через сім послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

Фонд започаткувався із загальною фінансовою стелею у розмірі €5,5 млрд євро на період 2021–2027 років, яка була збільшена на €2 млрд до майже €8 млрд 13 березня 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні