Категорія
Новини
Дата

Єврорада погодилася збільшити на €2 млрд Європейський фонд миру. Через нього надають військову допомогу Україні

Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд, повідомляє установа. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сьогоднішнє рішення забезпечить фінансування для продовження надання конкретної військової підтримки збройним силам партнерів ЄС. 
  • «Менш як за два роки Європейський фонд миру довів свою цінність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших партнерів у обороні», – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.
  • Угода буде офіційно оформлена на початку 2023 року.
  • В Єврораді кажуть, що сьогоднішнє рішення надсилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці як України, так і інших партнерів.

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

8 грудня стало відомо, що держави – члени Європейського Союзу мають намір збільшити розмір свого фонду для фінансування постачання зброї Україні щонайменше на €2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні