Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС схвалили 11-й пакет санкцій проти Росії та підтримали збільшення Фонду миру на €3,5 млрд

2 хв читання

Посли країн Європейського Союзу погодили новий, 11-й за рахунком, пакет антиросійських санкцій, повідомляє Шведське головування у Раді ЄС. У пакеті містяться заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій. Також посли ЄС затвердили додаткові €3,5 млрд для Європейського фонду миру

Ключові факти

  • «Сьогодні посли ЄС узгодили 11-й пакет санкцій проти Росії. Пакет містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій, та персональні санкції», – сказано в повідомленні.
  • Пакет був схвалений послами ЄС, і тепер це рішення має бути офіційно підписано столицями блоку, перш ніж заходи будуть офіційно ухвалені та набудуть чинності. Деякі остаточні деталі можуть змінитися в ході цього процесу.
  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення послів ЄС і додала, що 11-й пакет санкцій завдасть ще одного удару по «путінській військовій машині посиленням експортних обмежень, націлених на організації, які підтримують Кремль».
  • «Наш інструмент проти обходу не дозволить Росії отримати підсанкційні товари», – наголосила вона.
  • Держави-члени погодилися розширити існуючі заборони на автомобілі та інші транспортні засоби, а також на технології, промислові товари, залізо, сталь та продукти їхньої переробки, в яких використовуються підсанкційні метали, йдеться у проєкті, пише Bloomberg. До списків санкцій будуть додані ще десятки фізичних та юридичних осіб.
  • Також посли ЄС 21 червня затвердили додаткові €3,5 млрд для Європейського фонду миру, через який надають військову допомогу Україні. «Це рішення підтверджує відданість ЄС підтримці своїх партнерів у галузі безпеки та оборони», – повідомили у головуванні.

Контекст

На початку минулого місяця Європейська комісія висунула низку пропозицій, основною метою яких є закриття лазівок, вирішення проблеми обходу санкцій та посилення правозастосування. 

Мета полягала в тому, щоб підписати заходи орієнтовно під час саміту «Великої сімки», який відбувся в Японії 19–21 травня, але пакет перебував у підвішеному стані протягом кількох тижнів через низку питань, порушених державами-членами.

У червні держави – члени Європейського Союзу повільно просувалися до угоди щодо 11-го пакета санкцій у звʼязку з вторгненням Росії в Україну, оскільки низку пропозицій, які спочатку висунув виконавчий орган блоку, буде помʼякшено, пише Bloomberg. Плани щодо заборони суднам, що перевозять заборонені товари, заходити до портів ЄС, ймовірно, будуть частково скасовані, в той час як обмеження щодо перевалки на судна, які відключають свої навігаційні системи, включатимуть пільговий період близько 30 днів. 

Одним із питань, що викликали занепокоєння, був механізм, націлений на треті країни, які недостатньо роблять для запобігання ухиленням Росії від санкцій. Основна мета цього інструменту – утримати уряди від допомоги Росії та закрити торгові канали, які може використати Москва. Якщо дипломатичний тиск виявиться неефективним, механізм дозволить запровадити цільові експортні обмеження на ключові товари. Однак початкові критерії цього інструменту були ослаблені під час постійних переговорів між дипломатичними представниками.

Інші запропоновані заходи в новому пакеті включають заборону на транзит багатьох товарів через Росію та формальне припинення потоків нафти з країни північною гілкою нафтопроводу «Дружба».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні