Категорія
Новини
Дата

Німеччина блокує схвалення нового пакету санкцій ЄС проти Росії – Reuters

2 хв читання

Країни ЄС не змогли домовитися про 14-й пакет санкцій щодо Росії через блокування з боку Німеччини, попри відміну пункту, який Берлін вважав проблематичним, пише Reuters із посиланням на європейських дипломатів.

ЄС погодив уже 13 пакетів санкцій проти Росії після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Чиновники з 27 країн ЄС обговорюють пакет уже понад місяць. Нові заходи включають заборону на перевалку російського СПГ та план щодо притягнення операторів ЄС до відповідальності за порушення санкцій дочірніми компаніями та партнерами у третіх країнах.
  • Вагання Німеччини були частково викликані внутрішніми розбіжностями між її міністерством закордонних справ та канцелярією канцлера, повідомили дипломати та джерело, знайоме із ситуацією.
  • Раніше ЄС виключив із нового пакета положення, яке Німеччина вважала спірним. Воно поширювала дію так званого «застереження про заборону Росії» на дочірні компанії в третіх країнах.
  • За словами дипломатів, пункт статті 12G було виключено з компромісного тексту, поширеного серед держав-членів незадовго до зустрічі послів 19 червня. Згідно з проєктом ранньої версії пакета, цей пункт мав змусити дочірні компанії «контрактно заборонити реекспорт до Росії і реекспорт для використання в Росії».
  • Берлін був стурбований цим пунктом, адже той змушував компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати товари, що потрапили під санкції, до Росії, писало видання Politico. Раніше таке положення поширювалося лише на вогнепальну зброю, бойове спорядження та товари подвійного призначення. Німеччина стурбована, що її малий бізнес постраждає, якщо положення буде розширено за рахунок більшої кількості цивільної продукції, такої як хімікати чи обладнання для металообробки.
  • ЄС постійно посилює санкції проти Москви за вторгнення в Україну в 2022 році, але його зусилля підриваються обходом санкцій через треті країни. Включення цього пункту ще більше посилило б заходи блоку. Посли продовжать дебати у четвер, 20 червня.

Контекст

Після початку великої війни США та союзники запровадили проти Росії санкції, спрямовані на зменшення здатності Кремля вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак РФ продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять американські компоненти.

19 червня видання EUobserver повідомило, що у новому 14-му пакеті санкцій проти Росії будуть обмеження стосовно 20 фізичних та 22 юридичних осіб. У новому пакеті передбачені обмеження на нафтотанкери та постачання скрапленого газу. Також до проєкту входять обмеження на експорт гелію, доступ до деяких технологій подвійного призначення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд