Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ратифікувала угоду з ЄС для запуску програми Ukraine Facility на €50 млрд

1 хв читання

У четвер, 6 червня, Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку Європейського Союзу в рамках реалізації програми Ukraine Facility загальним розміром €50 млрд, повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Програма ЄС має допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

Ключові факти

Угода офіційно запускає виконання плану України та визначає механізми фінансової співпраці з ЄС.

  • Передбачені процедури дають змогу забезпечити координацію з Євроcоюзом для прозорого та підзвітного використання фінансування, що є необхідною умовою для подальшої європейської інтеграції.
  • Відповідно до рамкової угоди Україна зобовʼязується забезпечити високий рівень контролю у використанні коштів, наданих ЄС. Для цього будуть створені механізми для запобігання корупційним ризикам і посилена інституційна спроможність у частині моніторингу та контролю. 
  • Угода передбачає тісну взаємодію між органами державної влади України та інституціями ЄС. 
  • Перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що невдовзі Україна та ЄС також укладуть фінансову та кредитну угоди, які дозволять залучити €1,89 млрд попереднього фінансування вже цього місяця й надалі отримувати регулярні виплати за виконання індикаторів плану України. 

Контекст

У лютому Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту та контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів Європейського союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

22 травня Свириденко та комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства і переговорів з розширення Олівер Варгеї підписали угоду щодо фінансування з боку ЄС в рамках реалізації Ukraine Facility. Вона передбачає створення спеціальної аудиторської ради для контролю коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні