Категорія
Новини
Дата

Посли країн-членів ЄС підтримали план для Ukraine Facility

У середу, 8 травня, посли країн-членів Європейського Союзу підтримали план для Ukraine Facility, погодившись з позитивною оцінкою Європейської комісії, повідомляє Мінекономіки. Тепер план мають затвердити на засіданні Ради ЄС, яке відбудеться 14 травня.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найближчим часом також очікується підписання відповідних документів між Україною та ЄС для повноцінного запуску програми.
  • За словами першого віцепрем’єра-міністра економіки Юлії Свириденко, у плані реформ Україна вже виконала 12 індикаторів з 36, передбачених у 2024 році.
  • Зокрема, виконання п’яти індикаторів першого кварталу дозволило отримати €6 млрд фінансової підтримки у березні та квітні
  • Очікується, що цьогоріч вдасться залучити ще €10 млрд підтримки.
  • Так, за попереднім розрахунком, у 2024 році Україна має отримати €16 млрд, у 2025 році – €12,5 млрд, у 2026 році – €7,25 млрд, €1,2 млрд у 2027 році, а також €1,32 млрд у січні 2028 року за виконання індикаторів четвертого кварталу 2027 року. 

Контекст

У лютому Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту та контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні