Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки пояснило, як розподіляються €7 млрд для бізнесу в межах програми Ukraine Facility

1 хв читання

У межах програми Ukraine Facility в 2024 році передбачено від €1 млрд до €1,5 млрд на підтримку бізнесу. 70% — для малих та середніх підприємств. Про це повідомив заступник міністра економіки України Олексій Соболев під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine.

Завдяки цим коштам міжнародні фінансові організації та українські банки можуть зменшувати вартість застави для бізнесу та видавати більші суми кредитів.

Ключові факти

  • Загалом на чотири роки на розширення наявних проєктів європейських організацій в Україні передбачено €12 млрд. За компонентом програми Ukraine Facility «Pillar 2» €7 млрд євро у вигляді інвестицій направлять для підтримки приватних, муніципальних і державних проєктів.
  • Фокус Ukraine Facility спрямований на сім галузей, яким необхідно забезпечити банківську підтримку: енергетику, оборонну промисловість, сільське господарство, ІТ, транспорт, виробництво критичних матеріалів та переробну промисловість.
  • В 2024 році буде виділено до €1,5 млрд на поповнення програм, які в Україні впровадили міжнародні фінансові організації. 70% – в секторі МСБ.
  • «Якщо ви працюєте з Європейським інвестиційним банком або банками, які долучені до програми, – знайте, що там є додатковий ресурс, який можна використати на здешевлення кредитів, застави і тд.», – повідомив Соболев.
  • За його словами, бізнеси з проектами на €30-€50 млрд можуть працювати напряму з європейськими організаціями, наприклад KfW. Також можлива співпраця з українськими банками, що мають програму з міжнародними фінансовими організаціями для залучення додаткового кредитного ресурсу.
  • Заступник міністра економіки повідомив, що відомство працює над іншими програмами підтримки бізнесу «Зроблено в Україні». Серед них – грантова програма «Власна справа» для ветеранів, компенсації для агровиробників на закупівлю сільгосптехніки, компенсації для резидентів індустріальних парків, «Український кешбек», гранти для переробної промисловості. Також Мінекономіки видозмінило програму «Доступні кредити 5-7-9%» для зменшення маржі банків та збільшення бази кредитування бізнесу.

Контекст

1 лютого 2024 року Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд

У березні план для Ukraine Facility було затверджено урядом України і передано Брюсселю. Це конкретний перелік структурних реформ та заходів, які мають сприяти стійкому розвитку економіки України, «зеленому» переходу, цифровій трансформації та європейській інтеграції. 

План для реалізації програми підтримки Ukraine Facility передбачає впровадження 69 реформ і виконання 151 супутнього індикатора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні