Категорія
Новини
Дата

Рада заборонила колекторським компаніям погрожувати та шантажувати боржників. Рішення стосується багатьох українців

Верховна Рада ухвалила закон №4241 про захист боржників. Він, зокрема, забороняє колекторським компаніям вдаватися до погроз та шантажу боржників.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Забороняється вводити в оману про розмір боргу, наслідки невиконання договору, дзвонити з 20:00 до 8:00 та понад двічі на день, приховувати номер, а також вимагати від родичів погасити борги.
  • Колекторам дозволено дзвонити боржникові, вести особисті переговори, писати повідомлення й листи як на адресу проживання, так і за місцем роботи.
  • Під час першого контакту з боржником колектор повинен повідомити назву своєї компанії, ім'я представника, від імені якого він уповноважений стягнути борг.
  • Боржник має право запросити підтверджуючі документи щодо обґрунтування стягнення боргу. Документи повинні бути надані упродовж семи робочих днів.
  • Про залучення колекторської компанії банки зобов’язані повідомляти позичальників.
  • Колекторською діяльністю можуть займатися тільки компанії, внесені до Реєстру колекторських компаній Нацбанку. 
  • Про порушення можна повідомити до Нацбанку. Два порушення вимог етичної поведінки призводять до дострокового розриву договору.

Контекст

На сьогодні в Україні нараховується понад 200 колекторських компаній, зазначають автори закону №4241. Однак колекторська діяльність в Україні нерідко межує із порушеннями законодавства, включаючи кримінальні діяння. Для «вибивання» коштів із боржників колектори доволі часто вдаються до тиску на них, а нерідко й на членів родини або знайомих.

За даними OpenDataBot, наразі понад 2 млн українців знаходяться в реєстрі боржників. За 2020 рік їх кількість зросла на 18%, або на 300 000 осіб. Найбільше боржників з’явилося в таких категоріях: заборгованості з оплати комунальних послуг зросли на 36% за рік (+57 000 людей), кредити – на 24% за рік (+150 000 людей), штрафи за адмінправопорушення у сфері безпеки дорожнього руху – на 22% за рік (+96 000), штрафи у справах про інші адмінправопорушення – на 21% за рік (+70 000).

Через потрапляння до реєстру боржників загрожує низка обмежень. Зокрема, заборона на виїзд із країни, блокування грошей на рахунках у банках та заборона відкривати нові рахунки, заборони на продаж і купівлю авто та нерухомості.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні