Категорія
Новини
Дата

Рада заборонила використання пластикових пакетів. В Україні штрафуватимуть за їх розповсюдження (оновлено)

Верховна Рада ухвалила закон №2051-1, яким заборонила обіг пластикових пакетів. Відповідний документ підтримали 297 депутатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під заборону потрапили: надтонкі пластикові пакети (товщина до 15 мікрометрів); тонкі пластикові пакети (товщина від 15 до 50 мікрометрів); оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.
  • Розповсюджувати їх платно та безплатно не можна буде в закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.
  • Винятком стануть пластикові пакети товщиною до 15 мікрометрів, обмежені розмірами (225х345х450 мм), що використовуються для пакування м’яса, риби та продуктів із них. А також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.
  • Замість звичайних пластикових пакетів можна використовувати біорозкладні пластикові пакети. Такі пакети мають відповідати національним стандартам щодо утилізації, і кожен пакет повинен мати маркування.
  • За законом, розповсюдження пластикових пакетів закладами торгівлі, харчування та послуг каратиметься штрафом від 8500 до 17 000 грн. За повторне порушення протягом трьох років – від 17 000 до 34 000 грн.
  • За безплатне розповсюдження пластикових пакетів – штраф від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення протягом трьох років – від 3400 до 8500 грн.
  • Деякі пластикові пакети дозволяється продавати, але вартість за такі пакети не може бути нижчою, ніж мінімальні ціни, які встановлює Кабмін.
  • Закон набере чинності наступного дня після опублікування. Однак більшість статей почнуть діяти через шість місяців, а покарання за порушення заборони – через девʼять місяців.

Контекст

Використання пластику вже стало проблемою світового масштабу, і наразі багато країн відмовилися від одноразового пластику, зазначає Міндовкілля. Зокрема, з 2021 року у державах-членах Євросоюзу встановлюється заборона на продаж деяких одноразових пластикових виробів, таких як тарілки, столові прибори, трубочки для пиття тощо. Найбільш жорсткими регуляціями відома Кенія, де за використання пакету можна відсидіти за гратами до чотирьох років або сплатити штраф у розмірі $40 000, а Бангладеш став першою країною, яка заборонила тонкі поліетиленові пакети в 2002 році, йдеться у дослідженні громадської організації ReThink. Крім того, деякі держави ввели податок для виробників поліетиленових пакетів. Зокрема, Данія, Нідерланди, Ісландія, Ірландія.

Такі обмеження вводяться, тому що пластикові вироби в складі побутових відходів загрожують екології та становлять небезпеку для людини. Викинутий пластик розпадається на мікроскопічні шматочки, які потрапляють у ґрунт та водні шляхи, а також в організми тварин та продукти харчування.

У новині оновлено контекст інформацією з дослідження ReThink.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні