Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen Bank International має намір передати російський підрозділ акціонерам – Reuters

1 хв читання

Другий за величиною банк Австрії Raiffeisen Bank International (RBI) робить кроки з передачі свого прибуткового російського підрозділу акціонерам, пише Reuters із посиланням на три джерела.

Інвестуйте в знання, інвестуйте в Україну. До 26 серпня включно отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 33%.

Промокод: INDEPENDENT

Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • Банк готується до виокремлення після кількох місяців невдалих спроб знайти покупця, щоб владнати ситуацію навколо свого російського бізнесу і уникнути повного згортання.
  • Проте, ця спроба стикається із перешкодами, не в останню чергу з боку міжнародних регуляторів, повідомили джерела.
  • Raiffeisen наразі є найважливішим західним банком у Росії, він надає можливість росіянам здійснювати платежі, на тлі дедалі більшої ізоляції Москви через вторгнення в Україну.
  • Представник Raiffeisen заявив, що банк «продовжить роботу над потенційними угодами, які можуть призвести до продажу або виокремлення Райффайзенбанку Росія».
  • У той час як виокремлення користується широкою підтримкою австрійської влади, воно стикається з перешкодами, у тому числі з отриманням схвалення Європейського центрального банку (ЄЦБ) та від США, які вивчають звʼязки RBI з Росією.
  • Якщо виокремлення продовжиться, воно може зробити власників RBI акціонерами нової компанії, зареєстрованої у Відні.
  • Залишається незрозумілим, чи буде організація дійсно незалежною від RBI, що є вирішальним фактором для того, чи вона повинна перебувати під наглядом Австрії чи ЄЦБ.

Контекст

На RBI чиниться тиск після того, як зʼясувалося, що він був одним із банків, які беруть участь у російській схемі з надання кредитних канікул військовослужбовцям, які воюють в Україні.

У січні санкційний орган США почав розслідування щодо Raiffeisen у звʼязку з його російським бізнесом, і ЄЦБ також чинить тиск на Raiffeisen, щоб згорнути діяльність у РФ.

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського Центрального банку. У березні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International (RBI) до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться у повідомленні пресслужби. Рішення ухвалили через визнання групою так званих «Л/ДНР» та допомогу економіці РФ.

У першому кварталі Raiffeisen Bank International збільшив свої прибутки у РФ більш ніж утричі, частково завдяки вищому процентному доходу, пише Reuters. У Росії прибуток після оподаткування становив €301 млн, порівняно з €96 млн роком раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд