Категорія
Новини
Дата

Акції Raiffeisen впали після запиту санкційного органу США щодо роботи банку в Росії

Акції Raiffeisen Bank International у понеділок, 20 лютого, зазнали найсильнішого денного падіння з початку війни в Україні після новин про те, що австрійський кредитор привернув увагу санкційного органу США через свій бізнес у Росії, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції банку впали на 7,6% після того, як банк повідомив агентству у пʼятницю, 17 лютого, що отримав запит від Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США, щоб «прояснити платіжний бізнес та повʼязані з ним процеси, які підтримує RBI, у світлі останніх подій, повʼязаних з Росією та Україною».
  • Банк повідомив Reuters, що він повністю співпрацює з OFAC та розуміє, що запит не був викликаний конкретною транзакцією чи бізнесом.
  • Казначейство США може карати фірми, які порушують санкції, включаючи заморожування активів США та позбавлення банків доступу до доларів, що має вирішальне значення для їх участі у міжнародній торгівлі та фінансах.
  • Аналітики BNP Paribas Exane знизили рейтинг Raiffeisen з «краще» до «нейтрально» через потенційні ризики. Водночас аналітики Erste Group підтвердили свою позитивну позицію щодо акцій Raiffeisen, стверджуючи, що запити OFAC є звичайними і не обовʼязково можуть призвести до будь-яких санкцій.
  • UniCredit, який також підтримує звʼязки з Росією, не отримував аналогічного запиту від OFAC, повідомив агентству представник італійського банку.

Контекст

Іноземні компанії поспішили скоротити свою присутність у Росії на тлі низки санкцій після початку вторгнення в Україну. До 24 лютого в Росії працювали 206 іноземних (здебільшого західних) фінустанов, за 320 днів після вторгнення повністю вийшли з російського ринку лише шість установ, свідчать дані проєкту Leave Russia від KSE Institute. До таких компаній входить французький банк Societe Generale, який минулого року продав місцеву філію російському бізнесмену Володимиру Потаніну.

Президент РФ Володимир Путін зробив кроки, щоб утруднити виведення іноземних банків з Росії, вимагаючи, щоб будь-який продаж частки був попередньо схвалений ним.

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського Центрального банку.

У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик Національного банку України ухвалити остаточне рішення про вихід із ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельний спланований вихід банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.

Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть незважаючи на те, що вікно для продажу цих активів звужується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні