Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen Bank International відповів НБУ. Банк визнав надання пільг російським військовим і пожалівся на складнощі з виходом з РФ

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик Національного банку України ухвалити остаточне рішення про вихід з ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельний спланований вихід з банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В групі повідомили, що їхній дочірній банк у Російській Федерації є окремою юридичною особою та «повинен здійснювати діяльність відповідно до чинного російського законодавства, що включає пільгові умови».
  • Раніше стало відомо, що російська «дочка» Raiffeisen Bank International надає кредитні канікули мобілізованим росіянам. 
  • «РБI розглядає всі стратегічні можливості щодо майбутнього «Райффайзенбанк Росія», в тому числі ретельний спланований вихід з банку. Проте з огляду на складність ситуації і в тому числі на обмежувальні заходи, встановлені Російською Федерацією, цей процес триває», – йдеться у повідомленні.
  • Зазначається, що з початку війни «Райффайзенбанк Росія» скоротив кредитування: кредитний портфель зменшено приблизно на 25%.

Контекст

На початку жовтня минулого року у РФ прийняли закон №377-ФЗ, згідно з яким росіяни, які перебувають в армії, або їхні сімʼї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками.

Раніше агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що російські «дочки» Raiffeisen Bank International, Citibank, Credit Europe Bank та OTP Bank надають кредитні канікули мобілізованим росіянам нарівні з російськими банками. Raiffeisen Bank International (RBI) коментував «Інтерфакс-Україна», що відповідно до цього закону банк зобовʼязаний надати таку пільгу і не може відмовитись. Бізнес у Росії за січень–вересень минулого року приніс RBI рекордні €1,4 млрд, що становить половину всіх прибутків цієї австрійської банківської групи, повідомляв «Укрінформ» із посиланням на Austria Presse Agentur (APA). 

У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід з ринку РФ. Зазначається, що остання інформація про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» – чергове свідчення того, що заяви банків не відповідають дійсності. Тож НБУ вирішив звернутися з запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання реакції на вищезазначені дії банків. 

«На 321-й день війни виправдовування на кшталт «ми в пошуку стратегічних варіантів майбутнього» – це не що інше, як вишукане лицемірство та закамуфльований цинізм», – прокоментував голова НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook. 

До 24 лютого в Росії працювали 206 іноземних (здебільшого західних) фінустанов, за 320 днів після вторгнення повністю вийшли з російського ринку лише шість установ, свідчать дані проєкту Leave Russia від KSE Institute.

З великих гравців пішли Societe Generale, Home Credit, PPF, а згортають чи призупинили бізнес платіжні системи, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of China, Commerzbank, Citigroup, Pekao SA та інші. Залишились Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, Morgan Stanley, OTP Bank, Credit Europe Bank, Crédit Agricolе, деякі китайські та японські установи. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні