Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку

2 хв читання

Getty Images

У Національному банку України вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід з ринку РФ, йдеться у повідомленні регулятора.

Ключові факти

  • «НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole», – кажуть в НБУ.
  • Згідно із повідомленням, проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних банків, де НБУ запевняли, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку». 
  • «Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», – сказано в заяві Нацбанку.
  • Зазначається, що остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» – чергове свідчення того, що заяви не відповідають дійсності. Тому Національний банк вирішив звернутися із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання реакції на вищезазначені дії банків. 
  •  «Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста – отруйна. Війна – це час обирати між прибутком та гідністю», – заявив голова НБУ Андрій Пишний. 

Контекст

У РФ Crédit Agricole CIB налічує 170 співробітників. У 2021 році група отримала чистий прибуток у розмірі €3,7 млн. У березні 2022 року французька банківська група Crédit Agricole заявила, що припиняє свою діяльність у РФ.

Raiffeisenbank прийшов до Росії в 1990-х, його російська «дочка» знаходилася на 10 місці у ренкінгу з активів. У березні Raiffeisen Bank також розглядав можливість виходу з Росії. «Ця безпрецедентна ситуація змушує RBI (Raiffeisen Bank International) замислитися над своєю позицією в Росії. Ми оцінюємо всі стратегічні варіанти майбутнього Райффайзенбанку в Росії, включаючи ретельно продуманий вихід Райффайзенбанку из Росії», — сказав тоді генеральний директор RBI Йоганн Штробл.

Найбільша банківська група Нідерландів ING Bank навесні ухвалила рішення відмовитися від нових бізнес-контактів із російськими чи білоруськими компаніями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні