Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Нацбанк закликав міжнародні банки реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку

Getty Images

У Національному банку України вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід з ринку РФ, йдеться у повідомленні регулятора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole», – кажуть в НБУ.
  • Згідно із повідомленням, проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних банків, де НБУ запевняли, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку». 
  • «Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», – сказано в заяві Нацбанку.
  • Зазначається, що остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» – чергове свідчення того, що заяви не відповідають дійсності. Тому Національний банк вирішив звернутися із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання реакції на вищезазначені дії банків. 
  •  «Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста – отруйна. Війна – це час обирати між прибутком та гідністю», – заявив голова НБУ Андрій Пишний. 

Контекст

У РФ Crédit Agricole CIB налічує 170 співробітників. У 2021 році група отримала чистий прибуток у розмірі €3,7 млн. У березні 2022 року французька банківська група Crédit Agricole заявила, що припиняє свою діяльність у РФ.

Raiffeisenbank прийшов до Росії в 1990-х, його російська «дочка» знаходилася на 10 місці у ренкінгу з активів. У березні Raiffeisen Bank також розглядав можливість виходу з Росії. «Ця безпрецедентна ситуація змушує RBI (Raiffeisen Bank International) замислитися над своєю позицією в Росії. Ми оцінюємо всі стратегічні варіанти майбутнього Райффайзенбанку в Росії, включаючи ретельно продуманий вихід Райффайзенбанку из Росії», — сказав тоді генеральний директор RBI Йоганн Штробл.

Найбільша банківська група Нідерландів ING Bank навесні ухвалила рішення відмовитися від нових бізнес-контактів із російськими чи білоруськими компаніями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні