Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Підсумки року від Зеленського. Що цікавого для бізнесу сказав президент на пресконференції. Дилема мобілізації 500 000 людей, ризики Трампа та перспективи Борисполя

Володимир Зеленський Фото Getty Images

У вівторок, 19 грудня, Володимир Зеленський зустрівся з українською та іноземною пресою на підсумковій пресконференції. Він багато говорив про війну, міжнародні відносини та стосунки з головкомом Валерієм Залужним і зовсім трохи – про економіку. Які думки президента важливо почути українському бізнесу?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Економічні питання не були у фокусі уваги під час підсумкової пресконференції президента Володимира Зеленського, що відбулася 19 грудня. 

Втім, перераховуючи позитивні результати 2023-го, крім початку перемовин про вступ до ЄС, військових успіхів у Чорному морі та суттєвого посилення ППО, глава держави згадав і про економіку. «Партнери відзначають зростання ВВП на 5% та уповільнення інфляції до 5,5%, – сказав Зеленський. – Це також колосальний результат і потужна перемога для нас».

Що ще важливого для бізнесу сказав президент? Як зміниться підхід до мобілізації та скільки це коштуватиме? Наскільки великий ризик, що Україна залишиться без допомоги США, особливо, якщо на виборах президента у 2024-му переможе Дональд Трамп? Чи бентежить Зеленського тиск силовиків на бізнес?

Пряма мова президента скорочена та відредагована для зрозумілості.

Тиск на бізнес 

Питання тиску на бізнес вирішиться тоді, коли буде ухвалено відповідний закон (про перезавантаження та реформу Бюро економічної безпеки, – Forbes). Тривалий час не було жодних [податкових] перевірок, але їхнє поновлення – вимога Міжнародного валютного фонду. З цим ми нічого не могли зробити.

Запропонував альтернативу – зробимо єдиний орган, який повʼязаний з економікою, і щоб тільки цей орган чи його представники могли спілкуватися з бізнесом. Знаю, що відповідний закон мав бути зареєстрований у Верховній Раді. У будь-якому випадку перевірю, чому він досі не проголосований.

Зустріч Зеленського з бізнесом /Офіс Президента України

Зустріч Зеленського з бізнесом влітку 2023 року Фото Офіс Президента України

Перебіг війни 

Коли завершиться війна, зараз ніхто не знає. Основна стратегія війни – вихід на адміністративні кордони 1991 року – не змінилась. Може змінитися тактика – після того, як врахують результати контрнаступу. Це буде зрозуміло до кінця року. 

Перемовини з Росією можливі лише після напрацювання формули миру (мирний план Зеленського, – Forbes). Якщо та сторона буде готова її сприймати, питання перемовин буде можливим. На сьогодні воно не актуальне.

У мене робочі стосунки з Валерієм Залужним. Він має відповідати за результати на полі бою як главком, разом із Генштабом. Там є багато питань. Нам потрібні міцні кроки і результати. Кожен день на кожній посаді.

Валерій Залужний /Oksana Parafeniuk for The Washington Post via Getty Images

Валерій Залужний Фото Oksana Parafeniuk for The Washington Post via Getty Images

Потреби мобілізації 

Генеральний штаб звернувся з пропозицією мобілізувати додаткових 450 000-500 000 людей. Для захисту територій та потенційних контрнаступальних дій. Це дуже серйозна цифра. Сказав, що мені потрібен більш вагомий аргумент для того, щоб підтримати це рішення. Повинен бути комплексний план, який включає питання ротації, демобілізації, відрядження, відпусток, фінансів тощо. Мобілізація такої кількості людей – додаткові 500 млрд грн з бюджету. 

Один воїн – шість людей у цивільному житті, які сплачують податки. Просто візьміть 500 000 людей, помножте на шість. Це плюс три мільйони платників податків від січня. 

До цього процесу підключені Міністерство оборони, а також віцепремʼєр Михайло Федоров, бо є питання, які процеси треба диджиталізувати. Якщо мобілізувати понад 450 000, то хто заслуговує право на відпочинок? Пропозиції виноситимуться на ставку Головнокомандувача, а далі якщо потрібні законодавчі зміни, до Верховної Ради (ВР).  

Закон щодо мобілізації жінок – не підпишу. Що стосується зниження мобілізаційного віку до 25 років – якщо всі аргументи будуть викладені та побачу, що це потрібно, то з цим погоджуся.

Виробництво озброєння

Не подобається, коли в логістиці у нас залишається бюрократичний радянський процес. Наприклад, коли 26 000 дронів лежали на складі, не доїхавши до фронту. Не може бути таких пауз.

Бригади отримуватимуть вітчизняні дрони. Наступного року виробимо 1 млн дронів. Виробництво дуже дефіцитного продукту, артилерійських снарядів 155-го калібру, також зростатиме.

Розблокування кордонів з Польщею

Нам не дали вивезти зерно, і це було неправильно. Це була політика певних урядовців, які програли. Вірю, що новий польський уряд розблокує (кордони для українських перевізників, – Forbes). 

Фінансово Польща втратила, бо експорт пішов через перехід Молдова–Румунія та Чорне море.

Блокування кордону з Польщею /Getty Images

Страйк польських перевізників на кордоні з Україною Фото Getty Images

Допомога міжнародних партнерів 

Нас партнери не підведуть. Те, що є на сьогодні – Бельгія (€1,7 млрд), Данія (€4,2 млрд), Корея (€2,3 млрд), Норвегія (€7,5 млрд), Франція (€2 млрд), Німеччина (€8 млрд), Швеція (понад €0,5 млрд), Латвія, Литва, Нідерланди (сотні мільйонів), а також буде багатомільярдна допомога від Японії. Допомога на різні цілі – гуманітарні речі, підтримку економіки, спеціальні виплати. 

Очікуємо від США фінансової підтримки. Потужна цифра, над якою ми працюємо. Наші американські партнери знають деталі, на що це потрібно, як це вплине. Здається, я знайшов порозуміння з президентом Байденом і сенаторами. Ми зустрічалися з обома партіями. Питання знову таки в датах.

Що, як наступним президентом США буде Дональд Трамп? У нього точно буде інша політика, бо він інша людина. Не думаю, що політика Сполучених Штатів зміниться до України, але треба розуміти, що лідер має вплив. Якщо політика стане більш холодною до України, ці сигнали суттєво вплинуть на хід війни. Якщо одна потужна деталь випадає, увесь механізм починає сипатися.

Байден та Зеленський /Офіс Президента України

Джо Байден і Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Про кадрову політику 

Працюю над тим, щоб уряд ще зменшився. Але якщо там зовсім не буде людей, то важко буде керувати державою. Що стосується моєї команди, то вона невелика, пʼять менеджерів. Якщо позбавитись їх, ми станемо з вами слабкішими: буде менше ППО, допомоги. Не можу цього собі дозволи. 

Я не можу розпустити депутатів, бо вибори не можна проводити під час війни.

Відкриття аеропорту Бориспіль

Бориспіль – як Чорне море. Це дуже серйозна операція. Відкриття буде перемогою українського ППО. Це означатиме, що Україна перемагає. Скажу відверто, ми ставимо таке питання нашим колегам і знаємо, що для цього потрібно. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні