Категорія
Інновації
Дата

«Маємо надію, що візьметься за розум». Українська податкова оштрафувала Pornhub на $5500. Скільки порносайт може заробляти на десятках мільйонів переглядів в Україні

PornHub /колаж Анастасія Решетнік

Прийнятий у 2021 році «податок на Google» зобов’язав іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Фото колаж Анастасія Решетнік

Україна опинилася на 14-му місці у списку топ-двадцяти країн, що генерують найбільше трафіку на порносайті Pornhub у 2023 році. За кілька днів після цього податкова оштрафувала компанію-власника на $5543 через несплату «податку на Google». Скільки може заробляти Pornhub в Україні?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Державна податкова служба оштрафувала на $5543 канадську Aylo, що оперує сайтом порнографічних відеороликів Pornhub, повідомив голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі 18 грудня. «Кожна копійка т.з. податку на Google йде на фінансування потреб нашої армії», – зазначив Гетманцев.

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4184, який одразу охрестили «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022 року їх не турбувала. 

За планом, запроваджений на початку 2022-го «податок на Google» мав поповнити держбюджет на 3 млрд грн на рік. Проте його вдалося перевиконати майже втричі – у 2022 році міжнародні компанії сплатили 8,01 млрд грн.

Сам по собі штраф на будь-яку компанію, що вважає себе легальною, бʼє по її іміджу, каже Forbes Гетманцев. «Це питання репутації, яка дорожча за гроші, – додає він. – Тому маємо надію, що компанія все ж візьметься за розум і почне сплачувати податки в країні, з якої отримує доходи». Представники материнської компанії Pornhub спілкуються з місцевими українськими консультантами та оцінюють, чи є у будь-яких компаній Aylo несплачені податки в Україні, йдеться у відповіді пресслужби Aylo на запит Forbes. «Aylo дотримуватиметься податкового законодавства України, і якщо компанія має сплатити якісь кошти, вона це зробить», – зазначила пресслужба Aylo.Скільки «українських» доходів може мати Pornhub?

14-те місце у світі

Новина про штраф з’явилася через чотири дні після того, як Україна посіла 14-те місце в рейтингу країн з найбільшим трафіком на сайті Pornhub у 2023-му. Уперше в топ-20 країна увійшла у 2018 році, піднявшись на 11 сходинок – до 16-го місця.  

Щодня сайт Pornhub отримує 150 млн відвідувань, йдеться на сайті рекламного підрозділу Aylo – TrafficJunky. Таким чином у середньому щомісяця сайт має близько 4,6 млрд візитів. Яка частка припадає на Україну?

Серед топ-пʼяти країн за відвідуванням сайт Pornhub лідером є США з майже 30%, на решту чотири країни припадає по 4-5%. Це дані аналітичної платформи Similarweb, яка дає орієнтовні, а не точні цифри (їх можна використовувати для розуміння обʼєму сайтів).

Якщо припустити, що Україна генерує сайту 1-2% трафіку, то виходить 65-130 млн візитів на місяць. На сайті рекламної TrafficJunky схожі оцінки – Україна за трафіком перебуває на 17-й сходинці з 58,7 млн відвідувань (TrafficJunky не вказує, за який період ці дані).

Pornhub заробляє на продажі реклами, платних підписках на контент і магазині одягу, аксесуарів та секс-іграшок.

У 2021 році реклама генерувала понад 50% виторгу Pornhub, говорив генеральний директор Ферас Антон під час слухання у Парламенті Канади. «Основний дохід порносайтам приносить продаж реклами та кліки по ній», – зазначає Forbes регіональний менеджер Східної Європи порносайту CAM4 Гай Де Смет. Це як Youtube, але з порно, каже гровз-маркетолог та ексвласник агенції контекстної реклами Digital Monster Agency Нікіта Наконечний.

Рекламу на сайті Pornhub продає рекламний підрозділ Aylo – TrafficJunky. Він фокусується на рекламі дейтингу, коноплі, гемблінгу тощо. На сайті компанії вказується, що вона обслуговує 4,6 млрд показів реклами щодня. 

«В основному, медійна реклама продається за 1000 показів банерів або за 1000 показів відеореклами», – говорить CEO діджитал-агенції персоналізованого маркетингу iplace Богдан Левченко. Скільки сайт Pornhub може заробляти на 65-130 млн відвідувань сайту в Україні?

Forbes звернувся до компанії з проханням прокоментувати кількість користувачів і виторг в Україні, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу.

Криза Pornhub через звинувачення у поширенні дитячої порнографії /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Криза Pornhub через звинувачення у поширенні дитячої порнографії

У 2020-му платіжні системи Visa та Mastercard перестали надави свої послуги Pornhub, повідомляла агенція Reuters. Причина – скандали через присутність дитячої порнографії на платформі. Шквал критики обрушився на сервіс після публікації розслідування The New York Times. 

На Pornhub виявили відео зі сексуальним насиллям над неповнолітніми. «Такі компанії, як Visa і MasterCard, які співпрацюють з Pornhub, також отримують прибуток від зґвалтування дітей», – заявив старший віцепрезидент та виконавчий директор Національного центру з питань сексуальної експлуатації Дон Хокінс після публікації розслідування NYT, якого цитує The Verge.

У відповідь компанія назвала звинувачення «безвідповідальними та відверто неправдивими». Проте суспільний резонанс змусив Pornhub переглянути та змінити правила модерації контенту на платформі. На платформі заборонили завантажувати відео для незареєстрованих юзерів та дозволили завантаження лише для верифікованих користувачів. 

Крім того, компанія пообіцяла ретельнішу модерацію контенту та видалила відео з неповнолітніми. «Багато чого залежить від того, наскільки відповідально Pornhub реалізує це, і він зовсім не заслужив моєї довіри, але це здається значним», – написав у Х автор публікації NYT Ніколас Крістоф. 

Порахувати точний виторг компанії в Україні – складне завдання. Вартість реклами за 1000 переглядів (CPM) відео та банера відрізняється, говорить Левченко. Цінник залежить також від розміщення, авдиторії, попереднього досвіду та періоду запуску, пояснює Наконечний. «Схоже на таргетовану рекламу в Meta, але, замість вивчення англійської мови, люди цікавляться мілфами», – додає він.

Скільки платять за 1000 переглядів на Pornhub? На сайті компанії вказується, що CPM у 2021 році – $0,66 за 1000 переглядів. Під час одного візиту користувач бачить щонайменше пʼять реклам, тому на одному відвідуванні СРМ може бути $3-4,5, підраховує Наконечний.

«Відео, яке не перегорнеш і точно подивишся, має інший ефект та іншу вартість», – каже Копишинський. У 2022-му для одного з топгравців на ринку бетінгу Pornhub запропонував CPM $18, наводить цифри з власного досвіду Копишинський.

Таким чином, груба оцінка місячного виторгу Pornhub від реклами в Україні може бути від $195 000 до $2,3 млн.

Основні українські замовники реклами – секс-чати, продавці секс-іграшок, гральний бізнес, говорить Копишинський. Наприклад, рекламу на Pornhub розміщували українські бетінгові бренди Favbet та Cosmolot.

«Більшість компаній працюють у сіру і локації поповнення не в Україні», – говорить CEO Webpromo Юрій Копишинський і додає, що гральний бізнес частіше замовляє рекламу на піратських сайтах, ніж на Pornhub. 

Кількість платних підписників Pornhub не розголошує. За доступ до додаткового контенту потрібно заплатити $15 на місяць, або близько $143 на рік. Forbes звернувся до компанії з проханням прокоментувати кількість платних підписників, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу.

Виторг компанії у 2020 році – $482 млн, писало канадське видання The Globe and Mail з посиланням на інвестиційний меморандум. 

Скільки заробляють моделі в Україні? Українська порноакторка Феліція Віна раніше говорила Forbes, що заробляє на Pornhub $2000 на місяць, викладаючи за цей час чотири – шість нових відео, кожне до 10 хвилин.

PornHub

Україна за результатами 2023 року посіла 14-те місце в рейтингу країн з найбільшим трафіком на сайті Pornhub

Проблема оподаткування порно 

З 2023-го українська податкова мала почати відстежувати компанії, які так і не зареєструвалися платниками «податку на Google», писав Fobes у листопаді 2022 року. Його зобов’язані платити компанії, чий виторг перевищує 1 млн грн на рік. Як податкова розрахувала штраф Pornhub?

Це не штраф, а податкове повідомлення, говорить Нікіта Муренко, керуючий партнер юридичної компанії «Муренко, Курявий і Партнери». «Імовірно вони порахували цю суму від мінімального виторгу 1 млн грн», – додає він. 

Forbes звернувся до Податкової з проханням прокоментувати свої розрахунки, однак не отримав відповідь на момент публікації матеріалу. 

«Штраф смішний, – каже Копишинський. – Держава не бачить гроші по Pornhub». Офіційно поповнювати сервіс з України майже неможливо, тому гроші не видно й оцінити витрати українських компаній неможливо, додає він.

Як приклад дисциплінованої плати «податку на Google» Гетманцев наводить платформу відвертого контенту OnlyFans. За неповний 2023 рік компанія заплатила $944 100 податку. «Власник OnlyFans «Лео» має емоційні звʼязки з Україною, народившись в Одесі, – каже Гай Де Смет з CAM4. – Також це міг бути сигнал українському уряду, щоб ті легалізувати порно та еротику в Україні».  

Проте досі порноіндустрія не має податкових правил гри. «Ця галузь все ще викликає у багатьох людей алергічну реакцію, її тримають у тіні», – говорить Гай Де Смет і додає, що CAM4 останні два роки відкладає резерв на випадок прийняття міжнародної регуляції й зобовʼязання сплатити податки за кілька років.    

Дисклеймер: текст опубліковано 19 грудня та оновлено 26 грудня.

Легалізація порноіндустрії в Україні

Легалізація порноіндустрії в Україні

15 серпня 2023-го у Верховній Раді розпочався збір підписів під законопроєктом щодо декриміналізації використання порнографічних матеріалів. Автор ініціативи – народний депутат Ярослав Железняк. Над законопроєктом нардеп працював з правоохоронним комітетом, Офісом ефективного регулювання (BRDO), громадськими організаціями та держорганами. 

Попри відсутність суспільної небезпеки, правоохоронні органи та суди України продовжують притягати до кримінальної відповідальності осіб за порнографію, пояснювали в BRDO. «Давайте все ж таки розвантажимо правоохоронні органи від «контрольних закупівель» у вебкам-моделей», – написав Железняк у Facebook. Вже за кілька днів, 18 серпня законопроєкт зареєстрували у парламенті. Станом на кінець грудня 2023-го документ опрацьовується у профільному комітеті. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні