Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen проводить оцінку ризиків через угоду, повʼязану із Дерипаскою

Raiffeisen Bank International (RBI) заявляє, що купівля частки в будівельній фірмі Strabag, повʼязаній з російським бізнесменом Олегом Дерипаскою, залишається під ретельною перевіркою на предмет будь-якого ризику недотримання вимог законодавства, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група «продовжує інтенсивну роботу над продажем або виділенням російського дочірнього банку», йдеться у звіті про прибутки та збитки за перший квартал.
  • RBI хоче купити частку в Strabag за €1,5 млрд у російської Rasperia Trading Limited, компанії, що контролює Олег Дерипаска.
  • Угода піддалася критиці з боку Міністерства фінансів США, оскільки Дерипаска перебуває під санкціями, що загострює напруженість у відносинах між Вашингтоном та RBI, який вже перебуває під пильною увагою американського агентства щодо забезпечення дотримання санкцій OFAC.
  • Австрійська влада закликала RBI відмовитися від угоди, побоюючись негативної реакції з боку США, повідомили Reuters джерела.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не може позбутися звʼязків з цією країною через Дерипаску, якому належить 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяють європейські санкції – його пакет було заморожено ще 2022 року.

У грудні 2023 року RBI повідомила, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в Strabag. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.

Райффайзен Банк хотів передати материнському RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні