Категорія
Новини
Дата

Райффайзенбанк прискорює скорочення бізнесу в РФ на вимогу Європейського центробанку

1 хв читання

Raiffeisenbank у місті Подольськ, РФ /Getty Images

Raiffeisenbank у місті Подольськ, РФ Фото Getty Images

Австрійська банківська група Raiffeisenbank International (RBI) продовжує скорочувати операції на російському ринку, пише РБК. У квітні RBI отримав наказ Європейського центрального банку (ЄЦБ) до 2026 року скоротити кредитний портфель у країні на 65%.

Райффайзенбанк – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну, наповнювати бюджет країни-агресорки й отримувати прибутки.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Послуги з кредитування і платежів Райффайзенбанк в Росії відтепер надаватиме тільки попередньо затвердженому списку великих міжнародних компаній. 
  • Банк більше не відкриває строкові депозити, а ставки за всіма поточними вкладами знижені до нуля і мають високі комісії за обслуговування. 
  • Російські кредитні організації можуть розміщувати кошти в Райффайзенбанку тільки за запитом від їхніх материнських структур на Заході.

Контекст

Чистий прибуток Райффайзенбанку продовжує зростати, попри виконання вимог ЄЦБ щодо скорочення бізнесу. У першому півріччі 2024 року група отримала €705 млн прибутку, що на 2,8% вище торішніх результатів. Зростання прибутку за результатами другого кварталу склало 16,2% до першого кварталу. За 2023 рік російська «дочка» RBI сплатила до бюджету країни-агресорки €464 млн.

Через присутність на ринку країни-агресорки RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. Наразі RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), що відповідає за дотримання санкцій Міністерства фінансів США, розпочало розслідування діяльності Raiffeisen у Росії на початку 2023 року.

Також група Raiffeisen Bank International була попереджена Міністерством фінансів США в письмовій формі, що її доступ до фінансової системи США може бути обмежений через роботу в РФ та угоду, повʼязану з бізнесменом Олегом Дерипаскою. Хоча угода, повʼязана з Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Міністерства фінансів США щодо бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль напочатку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд