Категорія
Новини
Дата

Райффайзенбанк в Росії вимушено припиняє перекази в доларах

2 хв читання

З 10 червня 2024 року платежі російських клієнтів Райффайзенбанк в доларах будуть недоступні. Причина – вимога американських банків-кореспондентів, які здійснюють перекази. Про це йдеться у пресрелізі банку від 29 травня. Це відбудеться тлі вимог Європейського центробанку щодо скорочення бізнесу в Росії.

Деталі

  • Райффайзен заявив, що «не може на це вплинути», і що ця зміна зачіпає всіх клієнтів банку. «Ми намагаємося попередити вас максимально заздалегідь, з огляду на мінливі умови ринку, що постійно змінюються», – йдеться в пресрелізі банку.
  • Протягом останніх двох років Райффайзенбанк «був змушений» поетапно адаптувати свою політику вихідних платежів у доларах США, щоб відповідати «мінливим вимогам банків-кореспондентів» і при цьому зберігати можливість транскордонних розрахунків у цій валюті, сказав в коментарі РБК представник банку.

Цитата

«На жаль, ринкові умови знову змінилися, і з 10 червня 2024 року банк більше не зможе проводити вихідні платежі в доларах США. Ми хотіли б підкреслити, що зміни продиктовані рішеннями на стороні банків-кореспондентів, вплинути на які ми не можемо», – сказав представник російського Райффайзенбанку.

Контекст

Райффайзен – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії. Австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) оголосила про намір піти з РФ після початку війни в Україні, проте процес досі відкладався.

Через присутність на ринку країни-агресорки RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. Наразі RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

ЄЦБ наполягає, щоб до 2026 року кредитний портфель Райффайзенбанку скоротився на 65% порівняно з третім кварталом 2023 року (€6,3 млрд). Те саме стосується міжнародних платежів. У групі зазначали, що вимоги регулятора «виходять далеко за межі» її власних планів зі згортання бізнесу в Росії.

RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль напочатку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.

Минулого тижня Райффайзенбанк оголосив про зупинку прийому вкладів. З 1 червня банк припиняє відкриття нових накопичувальних рахунків за тарифами «На щоденний залишок», «До передплати» і «Ключовий».

RBI скоротила свою частку на російському платіжному ринку на 50% від пікових значень 2022 року, повернувши обсяг переказів на рівні до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, йдеться в презентації RBI про попередні фінансові результати за 2023 рік.

У 2022 році Райффайзенбанк забезпечив 54% чистого прибутку RBI (€2 млрд), ставши найприбутковішим територіальним банком австрійської групи. За підсумками минулого року цей показник впав на 34,8%, до €1,34 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні