Категорія
Новини
Дата

Рекордна частка підприємств в Україні назвали небезпеку основною перешкодою для бізнесу – опитування

1 хв читання

Вперше за два роки відсоток українського бізнесу, який вважає небезпеку найбільшою перешкодою для ділової активності, досяг 55%. Про це свідчать результати щомісячного опитування підприємств New Monthly Enterprises Survey, яке Інститут економічних досліджень та політичних консультацій провів у квітні 2024-го.

Ключові факти

  • Частка підприємств, які повідомили, що працювати небезпечно, зросла із 46% до 55%. Це найвищий показник за весь період досліджень із травня 2022-го. У переліку перешкод «небезпечно працювати» перемістилась з третього на перше місце.
Рекордна частка підприємств в Україні назвали небезпеку основною перешкодою для бізнесу – опитування /Фото 1
  • На другому місці – зростання цін на сировину, матеріали, товари (51%), на третьому – брак робочої сили (43%).
  • Частка підприємств, яким стало складніше знайти кваліфікованих працівників, збільшилася з 38,9% у березні до 43% у квітні. Аналогічний показник щодо некваліфікованої робочої сили підвищився з 31,7% у березні до 36,6% у квітні. 
Рекордна частка підприємств в Україні назвали небезпеку основною перешкодою для бізнесу – опитування /Фото 2
  • Водночас зростають позитивні очікування бізнесу щодо шестимісячної перспективи: як щодо фінансово-економічної ситуації на підприємстві, так і стосовно загального економічного середовища в країні. Оцінка ситуації за цими двома параметрами позитивна вже другий місяць поспіль.
Рекордна частка підприємств в Україні назвали небезпеку основною перешкодою для бізнесу – опитування /Фото 3
  • Автори дослідження заявляють, що стикнулися з небувалим оптимізмом щодо бачення фінансово-економічної ситуації на підприємстві та в країні в цілому в піврічній перспективі. 

Ключова цитата

«Значення небезпеки для роботи значно зросло для великого та середнього бізнесу. Дещо інша картина у розрізі перешкод для зростання бізнесу в контексті довгострокових тенденцій. Так, серед перешкод для зростання виробництва у квітні 2024 року найчастіше називали війну та несприятливу безпекову ситуацію. Наступними йшли, відповідно, низький попит, несприятлива політична ситуація та брак кваліфікованих працівників», – зазначив експерт ІЕД Євген Ангел. 

Дисклеймер. У щомісячному опитуванні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій беруть участь понад 500 українських промислових підприємств, що розташовані у 21 із 27 областей України. Опитування проводиться з травня 2022 року. Польовий етап 23-ї хвилі дослідження тривав з 15 по 30 квітня 2024 року. Менеджери підприємств порівнювали результати роботи в квітні 2024 року з березнем, оцінювали показники на момент проведення опитування та надавали прогнози на наступні три/шість місяців або два роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні