Рентабельність агрокомпаній знизилася більш ніж у чотири рази через війну – дослідження Agrohub /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рентабельність агрокомпаній знизилася більш ніж у чотири рази через війну – дослідження Agrohub

Shutterstock

Показник EBITDA та рентабельність українських агрокомпаній знизилися у 2022-му порівняно з попереднім роком у понад чотири рази. Про це свідчать результати дослідження проєкту Agrohub Benchmarking. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Якщо у 2021 році показник EBITDA складав $857 на 1 га, то у 2022-му він знизився до рівня $207. Рентабельність оборотного капіталу агропідприємств впала у 4,8 раза: 91% у 2021 році проти 19% у 2022-му, свідчать дані дослідження.
  • Серед основних причин зменшення рентабельності в агросекторі аналітики виділяють здорожчання ресурсів і зниження цін на агропродукцію. Саме ці фактори разом зі складнощами логістики та збуту несуть найбільші фінансові ризики для аграріїв, і це продовжується в поточному році, зазначає проєкт Agrohub.
  • Щодо першого фактору, то змінилася структура витрат агрокомпаній, оскільки зросли ціни на певні ресурси. Тепер на добрива підприємства витрачають майже вдвічі більше – ця стаття витрат збільшилася на 94% у сезоні-2022 порівняно з попереднім 2021 роком. 
  • Така тенденція пов’язана не лише з повномасштабною війною – стрімке зростання вартості добрив розпочалося ще під час пандемії COVID-19, проте після початку війни ситуація стала критичнішою, пояснили аналітики Agrohub.
  • Ціни на пальне теж суттєво зросли: у сезоні 2022 року вони на 70% вищі за ціни 2021-го. Подорожчали також засоби захисту рослин (ЗЗР) і запасні частини, але зміна їх цін не така критична, йдеться у повідомленні. 
  • Загалом через економію ресурсів агропідприємства суттєво знизили кількість техоперацій у полі, тобто кількість проходок техніки в полі, добрив, ЗЗР тощо, що не найкращим чином вплинуло на показники врожайності, йдеться у повідомленні Agrohub. 

Контекст

За рік повномасштабної війни знизилися ціни на основні агрокультури, такі як пшениця, соняшник, кукурудза та соя. Як зазначають в Agrohub, ситуація ускладнюється суттєвим розривом між внутрішніми та світовими цінами, що змушує виробників нести додаткові витрати під час збуту.

Загалом у сезоні 2022 року Agrohub констатує суттєве зниження ефективності та підвищення ризиковості ведення агробізнесу. «Усі ризики лягають на плечі агрохолдингів. І до прогнозованих ризиків зростання цін на ресурси додається велика кількість нерегульованих ризиків, таких як несприятливі кліматичні умови чи невизначеність із експортом», – зазначає Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

У 2022-му близько 30% озимих посівів опинилися на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначали раніше у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Посівні площі в Україні цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником – до 29 млн га. Також очікується зміна експортного потенціалу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні