Рентабельність агрокомпаній знизилася більш ніж у чотири рази через війну – дослідження Agrohub /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рентабельність агрокомпаній знизилася більш ніж у чотири рази через війну – дослідження Agrohub

2 хв читання

Shutterstock

Показник EBITDA та рентабельність українських агрокомпаній знизилися у 2022-му порівняно з попереднім роком у понад чотири рази. Про це свідчать результати дослідження проєкту Agrohub Benchmarking. 

Ключові факти 

  • Якщо у 2021 році показник EBITDA складав $857 на 1 га, то у 2022-му він знизився до рівня $207. Рентабельність оборотного капіталу агропідприємств впала у 4,8 раза: 91% у 2021 році проти 19% у 2022-му, свідчать дані дослідження.
  • Серед основних причин зменшення рентабельності в агросекторі аналітики виділяють здорожчання ресурсів і зниження цін на агропродукцію. Саме ці фактори разом зі складнощами логістики та збуту несуть найбільші фінансові ризики для аграріїв, і це продовжується в поточному році, зазначає проєкт Agrohub.
  • Щодо першого фактору, то змінилася структура витрат агрокомпаній, оскільки зросли ціни на певні ресурси. Тепер на добрива підприємства витрачають майже вдвічі більше – ця стаття витрат збільшилася на 94% у сезоні-2022 порівняно з попереднім 2021 роком. 
  • Така тенденція пов’язана не лише з повномасштабною війною – стрімке зростання вартості добрив розпочалося ще під час пандемії COVID-19, проте після початку війни ситуація стала критичнішою, пояснили аналітики Agrohub.
  • Ціни на пальне теж суттєво зросли: у сезоні 2022 року вони на 70% вищі за ціни 2021-го. Подорожчали також засоби захисту рослин (ЗЗР) і запасні частини, але зміна їх цін не така критична, йдеться у повідомленні. 
  • Загалом через економію ресурсів агропідприємства суттєво знизили кількість техоперацій у полі, тобто кількість проходок техніки в полі, добрив, ЗЗР тощо, що не найкращим чином вплинуло на показники врожайності, йдеться у повідомленні Agrohub. 

Контекст

За рік повномасштабної війни знизилися ціни на основні агрокультури, такі як пшениця, соняшник, кукурудза та соя. Як зазначають в Agrohub, ситуація ускладнюється суттєвим розривом між внутрішніми та світовими цінами, що змушує виробників нести додаткові витрати під час збуту.

Загалом у сезоні 2022 року Agrohub констатує суттєве зниження ефективності та підвищення ризиковості ведення агробізнесу. «Усі ризики лягають на плечі агрохолдингів. І до прогнозованих ризиків зростання цін на ресурси додається велика кількість нерегульованих ризиків, таких як несприятливі кліматичні умови чи невизначеність із експортом», – зазначає Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

У 2022-му близько 30% озимих посівів опинилися на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначали раніше у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Посівні площі в Україні цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником – до 29 млн га. Також очікується зміна експортного потенціалу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні