Категорія
Новини
Дата

Через війну посівні площі в Україні зменшаться на 7 млн га – Мінагрополітики

1 хв читання

Посівні площі в Україні цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником – до 29 млн га. Очікується зміна експортного потенціалу, розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

Ключові факти

  • Через війну суттєво змінюється структура посівних площ та обсяги посівів, наголосив Віштак. А зменшення кількості внесення добрив безпосередньо вплине на показники валового збору врожаю.
  • «Для внутрішнього споживання, звісно, за всіма групами продовольства ми будемо забезпечені. Але очікується зміна експортного потенціалу. Зокрема, буде посіяно значно менше кукурудзи, тоді як це одна з основних зернових культур, яка йшла на експорт», – зазначив Віштак.

Контекст

У грудні 2021 року міністр агрополітики Роман Лещенко повідомляв, що українські аграрії вперше зібрали понад 100 млн т зернових та олійних культур.

Проте у 2022-му близько 30% озимих посівів опинилися на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначали раніше у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів і здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

За даними Мінагрополітики, фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на 13 лютого становили 29,2 млн т, що на 28,7%, або 11,7 млн т, менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Експортовано 10,4 млн т пшениці, 1,9 млн т ячменю та 16,7 млн т кукурудзи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні