Найбільші ТРЦ України готуються до ймовірного блекауту та закуповують дизельні генератори, паливо та термінали Starlink. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Respublika, Lavina, Blockbuster та інші. Найбільші ТРЦ України розповіли, як підготувались до блекауту

Найбільші ТРЦ України готуються до ймовірного блекауту та закуповують дизельні генератори, паливо та термінали Starlink. Фото Shutterstock

Найбільші ТРЦ України готуються до ймовірного блекауту та закуповують дизельні генератори, паливо та термінали Starlink. Про це розповіли Forbes керівники ТРЦ

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ТРЦ Respublika Park закупив сім дизельних генераторів, які планують встановити у ньому до 15 грудня, повідомила Forbes CEO ТРЦ Юлія Щаслива. За її словами, цього достатньо аби забезпечити часткове функціонування ТРЦ під час ймовірного блекауту: роботу ліфтів, ритейлової зони, фудкорту та обігріти приміщення. «Коли прийдуть генератори закуповуватимемо дизель, – каже Щаслива. – Але ми укладатимемо контракт таким чином, щоб нам дизель доставляли і заливали в генератори».
  • ТРЦ Lavina Mall та Blockbuster Mall, які належать Вагіфу Алієву, закупили вже чотири дизель-генератори та докуповують ще два, розповідає голова правління групи Mandarin Plaza Олександр Черницький. Він каже, що поки їх доставляють ТРЦ працюють під час відключень світла на орендованих дизель-генераторах. «Зараз все на електриці – вентиляція, системи оповіщення. Це все ми переводим на USB та подвійно захищені системи, – каже Черницький. – Ми робили десятки випробувань, щоб знати як це працює».
  • Дизель-генератори та паливо для них закупили і у ТРЦ River Mall, розповідає Forbes CEO ТРЦ Михайло Нечипорчук. Їх кількість та обʼєм палива він не називає. 
  • У випадку, якщо під час блекауту доведеться постійно працювати на генераторах в ТРЦ Respublika Park не виключають скорочення часу роботи ТРЦ. «Навіть, якщо орендарі будуть економити цілий день все рівно їм буде дорого», – пояснює Щаслива. За її словами, використання ТРЦ дизель-генератора у 2,5 рази дорожче, ніж робота на мережевому електропостачанні.
  • Крім дизель-генераторів ТРЦ закуповують Starlink, щоб забезпечити себе безперебійним доступом до інтернету. Приміром, його уже купили ТРЦ Respublika Park, Lavina Mall та Blockbuster Mall.
  • До того ж у ТРЦ Respublika Park планують запустити коворкінг, який може стати точкою збору для мешканців найближчих масивів, припускає Щаслива. «Коворкінг дасть людей, які приходять працювати, – пояснює вона. – Ці люди, проводячи у ньому час, ходитимуть поїсти і щось купити, і можливо, у ньому буде бізнес-сенс, але поки ми за соціальну складову».

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

Ракетний обстріл росіян призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних електростанцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі.

З 10 жовтня РФ регулярно обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 15 листопада українська енергосистема зазнала шостої масованої ракетної атаки. Це була найбільша атака з усіх – близько 100 ракет. Цілі – підстанції та електростанції. В цей день було пошкоджено 15 підстанцій «Укренерго», розповів на брифінгу 22 листопада голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні