Категорія
Новини
Дата

Платіжний процес не перерветься. СЕО Райффайзен Банку розповів, як блекаут може вплинути на банківську систему

Всі комерційні банки та фінансові інституції працюють над гарантією продовження роботи банківської системи після потенційного блекауту, сказав під час щорічної зустрічі членів Європейської бізнес асоціації голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук, повідомляє кореспондент Forbes. За словами банкіра, ймовірність повного блекауту країни дуже низька. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Писарука, навіть якщо блекаут станеться, електропостачання буде відновлено за кілька днів. «Банківська система зможе надавати критичні послуги. Ми це побачили навіть в Тернополі, після останнього удару, який отримав частковий блекаут», – додав він. Оплата картками працювала, транзакції були можливі, наголосив він.
  • За словами Писарука, кілька банків і Райфайзен, зокрема, розмістили всю критичну інфраструктуру, всі дані клієнтів, трансакційні процеси, цифрові застосування у «хмару». 
  • Працездатність «хмари» не залежить від електропостачання в Україні, наголосив Писарук. «Отже – платіжний потік не переривається, всі транзакції обрабляються, навіть якщо є частковій блекаут», – сказав він.
  • Банкір зазначив, що блекаут впливає на роботу платіжних терміналів, банкоматів і відділень.
  • За його словами, після останнього обстрілу Райффайзен відкрив 350 відділень по всій Україні, з яких тільки 54 були без електроенергії – вони працювали як офіси консультування.
  • «Ми впевнені, що 100% базових банківських офісів не буде втрачено, навіть якщо буде сценарій повного блекауту. Ми встановили достатню кількість генераторів і запаслися пальним, щоб надавати критичні послуги протягом кількох днів потенційного блекауту», – заявив Писарук.

Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

Внаслідок найбільшої атаки в історії енергетики постраждали всі регіони України, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. За його словами, наступні декілька днів будуть важкими і слід підготуватися до тривалих відключень.

Масштабні руйнування енергообʼєктів України, спричинені Росією 15 та 17 листопада, призвели до довгострокових відключень електроенергії, які можуть тривати по кілька днів, повідомив в ефірі телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки РФ по критичній інфраструктурі майже половину енергосистеми України виведено з ладу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні