Категорія
Новини
Дата

Rheinmetall планує відкрити центр з ремонту танків Leopard в України

Найбільший німецький виробник озброєнь Rheinmetall планує відкрити в Україні ремонтний центр для танків Leopard та іншої військової техніки, що поставляється Берліном, вже наприкінці літа, пише Spiegel із посиланням на виконавчий директор групи Армін Паппергер.

Ключові факти

  • За інформацією видання, найближчими місяцями потреба в ремонті Leopard, ймовірно, зросте через український контрнаступ. Група озброєнь Rheinmetall реагує на це та планує в майбутньому ремонтувати танки Leopard та іншу військову техніку в Україні.
  • «Зараз ми готуємо українців для цієї роботи в Німеччині», – говорить Паппергер. Він анонсував швидкий запуск центру за кілька тижнів: «Ми хочемо розпочати роботу після літньої перерви».
  • Обʼєкт в Україні має стати частиною мережі ремонтних центрів німецької військової техніки, яку необхідно привести до ладу після поломок, зносу чи обстрілу.
  • Ремонт в Україні міг би принести значні логістичні переваги, оскільки зламані танки не потрібно перевозити через кордон та назад до країни. 
  • У той же час, досі існували побоювання щодо безпеки, оскільки при створенні пунктів обслуговування всередині країни слід очікувати атак з боку РФ
  • Спроба створити ремонтні центри за межами України останнім часом виявилася складною. Були місяці суперечок з урядом у Варшаві щодо пункту обслуговування у Польщі. Досягнуто домовленості про те, що, за повідомленням польського уряду, центр розпочав роботу і отримав перші два танки «Леопард».
  • Суперечки з польським урядом є однією з причин, через яку Rheinmetall продовжував шукати нові місця. За словами Паппергера, крім України група також хоче відкрити майстерню в Румунії. Rheinmetall в даний час шукає для цього промислового партнера в країні.

Контекст

На початку 2023 року Rheinmetall повідомила, що розраховує запустити в Україні завод бойових танків вартістю понад $200 млн, який зможе виробляти близько 400 танків на рік.

У березні повідомлялося, що Rheinmetall розробив концепцію танкового заводу в Україні та представив її німецькому уряду. Паппергер тоді заявив, що концерн не будуватиме завод, а орендуватиме.

Глава Rheinmetall ще кілька місяців тому оголосив про намір побудувати в Україні нещодавно розроблений танк Panther. З цією метою Rheinmetall заснувала спільне підприємство з «Укроборонпромом», яке спочатку займатиметься ремонтом та обслуговуванням військової техніки.

Пізніше воно має будувати БТР Fuchs для України, подібні до тих, що використовуються Бундесвером. Очікується, що до кінця року кількість машин, що поставляються Rheinmetall, збільшиться до 200 одиниць, включаючи танки Leopard та БМП Marder. 

Водночас Росія вже оголосила, що завдасть удару по заводу з виробництва танків, імовірно розташованому на заході України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні