Категорія
Новини
Дата

Німецький уряд дозволив експортувати до України 187 танків Leopard 1 – Business Insider

1 хв читання

Федеральний уряд Німеччини дав дозвіл на експорт 187 танків Leopard 1 Україні від компаній Rheinmetall та Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), пише Business Insider. Зокрема, 88 танків належать Rheinmetall, 99 – FFG.

Ключові факти

  • Як стало відомо Business Insider з урядових кіл, фінансування ремонту техніки поки що не забезпечене. Це має бути остаточно зʼясовано лише у найближчі кілька тижнів.
  • Крім того, зараз очікується, що перші танки будуть доставлені не раніше середини цього року. Також незрозуміло, чи будуть всі 187 Leopard 1 зрештою боєздатними або багато з них доведеться використовувати на запасні частини.
  • Танки Leopard 1, як і Leopard 2, у будь-якому разі прийдуть надто пізно для військового захисту від ймовірного весняного наступу російських військ. Згідно із матеріалом, федеральний уряд надто довго вагався з постачанням бойових танків і, таким чином, мало допоміг Україні з погляду політичної стратегії.
  • В уряді також вказують, що військово-стратегічне значення доставки танків полягає не так у самих машинах. Швидший перехід на західні танки йде пліч-о-пліч зі зміною боєприпасів. Наприклад, у танках Leopard використовується стандарт НАТО калібру 105 мм, що означає постачання кращих боєприпасів Україні, оскільки вона не може сама виробляти боєприпаси для своїх старих радянських танків. У довгостроковій перспективі це може «підвищити стійкість української армії».

Контекст

Уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

Велика Британія і Німеччина планують передати Україні танки (Challenger та Leopard відповідно) вже у березні. Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

Минулого тижня видання Süddeutsche Zeitung повідомило, що уряд Німеччини схвалив постачання танків Leopard 1 в Україну з промислових запасів і веде переговори про закупівлю 15 установок Gepard у Катару для відправки до Києва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні