Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у США сповільнилася до мінімуму з січня

Інфляція в США в жовтні сповільнилася більше, ніж прогнозувалося, пише Bloomberg. Споживчі ціни (індекс CPI) в США зросли на 7,7% у річному визначенні в порівнянні з 8,2% у вересні, свідчать дані Мінпраці США. Це мінімальний показник із січня 2022 року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Консенсус-прогноз, складений Bloomberg, передбачав уповільнення інфляції до 7,9%.
  • Зростання цін на енергоносії сповільнилося до 17,6% (19,8% у вересні), продукти харчування подорожчали на 10,9% після 11,2% на місяць раніше.
  • Житло у жовтні подорожчало на 6,9%, медичні послуги – на 5%, нові автомобілі – на 8,4%.
  • Базові ціни, які не включають продовольство та енергоносії та вважаються кращим базовим індикатором інфляції, зросли на 6,3%, відступивши від 40-річного максимуму, зазначає Bloomberg.
  • Індекс CPI у жовтні збільшився на 0,4% в порівнянні з вереснем, тоді як аналітики прогнозували зростання на 0,6%.
  • «М’який базовий індекс споживчих цін у жовтні є вагомим аргументом для уповільнення темпів підвищення ставок у майбутньому», – зазначила економіст Анна Вонг.
Інфляція в США у жовтні сповільнилася до 7,7%

Контекст

У серпні глава ФРС Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підвищить ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і триматиме їх на цьому рівні «деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж утричі перевищує намічені ФРС 2%.

Темпи зростання споживчих цін у США несподівано прискорилися у серпні, оскільки зниження цін на енергоносії не змогло повністю компенсувати збільшення витрат на послуги та інші категорії витрат. 

22 вересня ФРС втретє поспіль підвищила ключову ставку на 75 базисних пунктів до найвищого рівня з 2008 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні