Категорія
Новини
Дата

Росія готує «фейкове відео» для початку операції в Україні. Українське МЗС відреагувало на попередження США

1 хв читання

Росія розглядає як привід для вторгнення в Україну поширення сфабрикованого відео із зображенням атаки українських військових, повідомило Axios з посиланням на джерело в адміністрації Джо Байдена. У МЗС України сказали, що знали про цю інформацію до її оприлюднення у ЗМІ. Наразі чекають деталей.

Ключові факти

  • США вважають, що російські спецслужби «тісно причетні» до планування сфабрикованої атаки із залученням акторів. РФ нібито планує відео із «графічними сценами інсценованого фальшивого вибуху з трупами, акторами і військовою технікою».
  • На відео також можуть бути турецькі безпілотники, інше військове обладнання, яке Україна отримала від НАТО «щоб звинуватити НАТО у причетності до атаки».
  • США попередили Україну про підготовку Росією фейкового відео як приводу для нападу незадовго до оприлюднення цієї інформації, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, США попередили про те, що така інформація є, наразі Україна очікує деталей.

Цитата

«Те, що було оприлюднено, нас не дивує. Ми з вами з 2014 року бачили багато підступних дій РФ. Ми бачили, що вони ні перед чим не зупиняються, коли намагаються щось сфальсифікувати та звинуватити у чомусь черговому Україну», – сказав Дмитро Кулеба.

Контекст

14 січня у Білому домі заявили, що Росія готує провокації на сході України. Адміністрація президента Джо Байдена має інформацію, що агенти російського впливу в Україні вже почали фабрикувати повідомлення про «українські провокації» в державних ЗМІ та соцмережах, щоб виправдати російське вторгнення та посіяти розкол в Україні.

Президент України Володимир Зеленський «боїться, що США навмисно перебільшують російську загрозу для укладання домовленостей із Москвою, зокрема щодо Донбасу», писали західні ЗМІ. За даними видання Politico, у Білому домі начебто незадоволені тим, що Зеленський применшує загрозу з боку РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні