Категорія
Новини
Дата

Росія готує провокації проти України, щоб виправдати вторгнення. Дані про це є у Пентагону, Білого дому та Міноборони України

Росія готує провокації на сході України, щоб виправдати російське вторгнення. Про це повідомила на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Адміністрація президента Джо Байдена має інформацію, що агенти російського впливу в Україні вже почали фабрикувати повідомлення про «українські провокації» в державних ЗМІ та соцмережах, щоб виправдати російське вторгнення та посіяти розкол в Україні.
  • За словами Псакі, Росія розмістила групи оперативників для проведення операцій під фальшивим прапором на сході України. Вони навчені веденню бойових дій та роботі з вибуховими речовинами для організації актів саботажу у російських військових частинах.
  • За наявною у США інформацією, російські військові планують вторгнення, яке може розпочатися із середини січня до середини лютого.
  • 14 лютого також відбувся брифінг прессекретаря Пентагону Джона Кірбі. «У нас дійсно є дуже достовірна інформація про те, що Росія активно працює над приводом для вторгнення в Україну», – сказав Кірбі, не вдаючись до подробиць.
  • 14 січня Міноборони України опублікувало повідомлення, що російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців збройних сил РФ, щоб звинуватити в цьому Україну. За інформацією воєнної розвідки України, 13 січня у третій мотострілецькій бригаді Збройних сил Придністровського регіону Республіки Молдова проведели службову нараду під час якої особовому складу доведено, що очікуються провокації зі сторони України в районі села Ковбасна.
  • Ще раніше, 14 січня, CNN з посиланням на неназваного чиновника написав, що Росія готує операцію, яка має на меті створення приводу для вторгнення в Україну. Дані про це має американська розвідка. Раніше на це також натякнув радник із національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу 13 січня.

Контекст

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Президент Росії Володимир Путін на переговорах з президентом США Джо Байденом озвучив низку вимог: припинити розширення НАТО на схід, відмовитися від створення військових баз на території держав колишнього СРСР, а також не розміщувати збройні сили та озброєння в європейських державах на додачу до сил, які вже були розміщені станом на травень 1997 року.

Американо-російські переговори в Женеві 10 січня, що тривали вісім годин, закінчилися безрезультатно. Проте із заяв їхніх учасників американські коментатори роблять висновок, що США відкинули головне зі списку вимог Росії – гарантії невступу України до НАТО. 12 січня має відбутися засідання Ради РФ – НАТО у Брюсселі. На 13 січня намічені переговори представників Росії та ОБСЄ у Відні.

Росія розмістила біля кордонів України додаткові ударні сили для атаки з повітря, написало 11 січня видання New York Times з посиланням на інформацію від посадових осіб США. Бойові та транспортні вертольоти, поряд із штурмовиками, стануть перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися до України, заявляють співрозмовники видання. Увечері 11 січня Міноборони РФ повідомило про початок військових навчань поблизу кордону України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні