Категорія
Новини
Дата

Росія заблокує українські порти через військові навчання. Що відомо про потенційну «морську блокаду» (оновлено)

Росія через військові навчання з 13 до 19 лютого заблокує судноплавство на великих ділянках уздовж українського узбережжя Чорного та Азовського морів. Такі дії загрожують суверенітету України в її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні, заявило командування Військово-Морських сил ЗСУ. У Міністерстві закордонних справ висловили «рішучий протест».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Чорне море в північно-західній частині перекривається до межі територіального моря України (12 миль – морський кордон), в Азовському – від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю. Коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. Це дуже схоже на підготовку до чогось на кшталт «морської блокади» українських портів, припустив керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, який першим звернув увагу на дії РФ.
  • Заборона почне діяти о 23:00 (за київським часом) 13 лютого і заявлений кінець – 23:00 (за Києвом) 19 лютого.
  • Росія раніше не блокувала такі великі ділянки, через які проходять важливі морські шляхи до українських портів, зазначив експерт.
  • Представник Адміністрації морських портів у розмові з Forbes сказав, що інформація не відповідає дійсності, і назвав її інформаційним «вкидом». Офіційний коментар в АМПУ пообіцяли найближчим часом.
  • На 10 лютого порти працюють без обмежень, повідомила пресслужба АМПУ. За даними диспетчерської служби, на 08:00 канал у дельті Дунаю, Бузько-Дніпровсько-лиманський та Херсонський морський канали – відкрито. 
  • Росія під приводом навчань перекрила для судноплавства практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря, повідомило командування Військово-Морських сил Збройних Сил України, опублікувавши карту:
Росія заблокує українські порти через військові навчання. Що відомо про потенційну «морську блокаду» (оновлено) /Фото 1

Фото: Військово-Морські сили ЗСУ

  • У такий спосіб РФ черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом… Такі дії є черговою загрозою суверенітету України в її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні, сказано в заяві.
  • Командування ВМС констатує, що паралельно РФ продовжує мілітаризацію Чорноморського регіону, перекидаючи додаткові десантні кораблі для тиску на Україну.
  • Водночас МЗС України висловило «рішучий протест» через рішення РФ про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.
  • Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України, заявили в МЗС.

Цитата

«Подібні агресивні дії РФ як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права. Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того, щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь», – заявило МЗС України.

Контекст

На тлі побоювань Заходу про можливе вторгнення Росії в Україну з 10 по 20 лютого в Білорусі пройдуть російсько-білоруські навчання «Союзна рішучість-2022». Маневри проводяться «в рамках перевірки сил реагування союзної держави».

20 січня Міноборони Росії повідомило про початок серії маневрів Військово-Морського флоту за участю понад 140 кораблів та суден, понад 10 000 військових.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні