Категорія
Новини
Дата

Росія та Білорусь розпочали спільні військові навчання на тлі побоювань про можливе вторгнення РФ в Україну

На тлі побоювань Заходу про можливе вторгнення Росії в Україну з 10 по 20 лютого в Білорусі відбудуться російсько-білоруські навчання «Союзна рішучість-2022». Маневри проводяться «в рамках перевірки сил реагування союзної держави», повідомило Міноборони РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Військові РФ та Білорусі планують відпрацювати завдання щодо припинення та відсічі зовнішньої агресії в ході ведення оборонної операції, протидії тероризму та «захисту інтересів союзної держави».
  • У ході навчання виконуються заходи, зокрема, щодо посилення охорони держкордону Білорусі. Практичні дії військ відбуваються на полігонах Доманівський, Гозький, Обуз-Ліснивський, Брестський, Осиповичський та окремих ділянках території Білорусі. Також задіяні аеродроми Барановичі, Лунинець, Ліда та Мачулищі.
  • Міноборони РФ повідомило про перекидання для навчань до Білорусі частин із Сибіру та Далекого Сходу. Зокрема, називалися винищувачі Су-35, штурмовики Су-25СМ, ЗРК С-400 та «Панцир-С».
  • Про точну кількість військових, які візьмуть участь у навчаннях, даних немає. Генсек НАТО Єнс Столтенберг оцінив їхню кількість у 30 000.

Контекст

Білоруський напрямок західні ЗМІ та іноземні розвідки називали одним із варіантів можливого вторгнення Росії в Україну. Москва та Мінськ такі плани відкидають. Білоруський Генштаб заявив, що після навчань російські військові залишать республіку.

Президенти РФ і Франції на зустрічі в Москві 8 лютого домовилися, що РФ не робитиме нових «військових ініціатив», повідомила FT із посиланням на французьких офіційних осіб. Путін нібито погодився вивести з Білорусі російських військових після завершення спільних навчань.

Уздовж кордонів України зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000, заявляли в Міноборони України. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні