Категорія
Новини
Дата

Росія окупувала приблизно 22% українських посівних земель. Карта від NASA

За допомогою даних від супутників Planet Labs і місії Sentinel-2 Європейського космічного агентства науковці NASA створили мапу, що показує розташування зимових і літніх посівів в Україні станом на середину червня, пише New York Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із аналізом NASA, нові супутникові знімки показують, що Росія наразі тримає під контролем близько 22% українських орних земель.
  • На мапі також позначено, скільки українських орних земель контролює Росія. Для цього використали дані Інституту вивчення війни і проєкту «Критичні загрози» від Американського інституту підприємництва.
  • Згідно із мапою, території під російським контролем охоплюють поля, де ростуть 28% українських озимих культур і 18% весняних посівів. Мапу оприлюднила NASA Harvest, програма продовольчої безпеки і сільського господарства.
  • «Ми на перших стадіях розгортання продовольчої кризи, яка, ймовірно, так чи інакше зачепить кожну країну і кожну людину на планеті Земля», – сказала Інбал Бекер-Решеф, директорка NASA Harvest, у статті на сайті NASA Earth Observatory.
  • Попри війну дані показують, що Україна має всі шанси зібрати близько 4,1 т з гектара озимих посівів пшениці, повідомила пані Бекер-Решеф. «Це не рекордні показники врожаю пшениці 2021-го, але, враховуючи обставини, це чимало», – зазначила вона. Та поки невідомо, як цей врожай збиратимуть і експортуватимуть.
  • Деякі науковці та дослідники впевнені, що хоч NASA Harvest не може передбачити вплив війни на майбутній збір врожаю, але моніторити український врожай через супутники значно безпечніше.
Росія окупувала приблизно 22% українських посівних земель. Карта від NASA /Фото 1

Мапа від NASA, яка показує розподіл зимових і літніх посівів в Україні станом на 13.06.2022. Синій колір - озимі посіви. Жовтий колір - потенційні весняні посіви

Контекст 

Згідно із даними міністерства сільського господарства США, до війни Україна забезпечувала 46% світового експорту соняшникової олії, а також 9% експорту пшениці, 17% ячменю і 12% кукурудзи.

Російська блокада не дає Україні змоги експортувати своє зерно. Крім того, Росія цілеспрямовано обстрілює сільськогосподарську інфраструктуру та посіви, очевидно намагаючись зменшити продуктивність країни. За оцінками ООН, близько 25 млн т українського зерна наразі заблоковано у зерносховищах України.

Українські військові повідомили у четвер, що за ніч російські сили поцілили керованими ракетами у два сільськогосподарські склади в Одеській області. Про жертв ще не повідомляли, але склади, на яких було 35 т зерна, знищені.

ООН попереджає: світова продовольча криза, яка почалася через кліматичні зміни і порушення ланцюгів поставок під час пандемії, піддасть сотні тисяч людей ризику голодної смерті.

Згідно із даними World Food Program, до пандемії 135 млн людей зіткнулися із гострою продовольчою проблемою, а перед розвʼязаною Росією війною ця цифра становила 276 млн. Очікується, що у 2022-му гостра проблема голоду зачепить 335 млн людей у 82 країнах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні