Категорія
Новини
Дата

Росія окупувала території України, на яких природних ресурсів мінімум на $12,4 трлн. Інфографіка

На окупованій території України в руках росіян опинилися величезні поклади ресурсів, які використовують у різних галузях: від виробництва деталей для літаків до смартфонів. Їхня вартість – десятки трильйонів доларів. Такі дані наводить The Washington Post із посиланням на канадську фірму з оцінки геополітичних ризиків SecDev. Forbes зробив переклад головних деталей з оцінки

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В Україні є 117 зі 120 мінералів і металів, які найбільше використовують, а також значна кількість горючих корисних копалин.
  • Аналіз SecDev показує, що Росія нині взяла під контроль українські території з покладами енергоресурсів, металів та мінералів, які разом оцінюють у принаймні $12,4 трлн. І це лише половина доларової вартості 2209 родовищ, які розглянула канадська фірма.
  • Окрім 63% вугільних покладів України Росія захопила 11% покладів нафти, 20% – газу, 42% – металів і 33% – рідкісноземельних та інших важливих мінералів, серед яких літій.
  • За даними SecDev та керівників сталеливарної та видобувної індустрій, країна-агресор взяла під контроль низку родовищ: 41 вугільне, 27 газових, 14 пропанових, девʼять нафтових, шість залізорудних, два титанової руди, два цирконієвої руди і по одному родовищу стронцію, літію, урану і золота. Крім того, росіяни тепер контролюють значні поклади вапняку, який широко використовується у виробництві сталі.
  • Приблизно 30 млрд т українського вугілля, яке нині контролює Росія, SecDev оцінює у $11,9 трлн.
  • Росія також захопила значні поклади вапняку, який використовують для виробництва сталі. Це не так вплинуло на сталеливарну промисловість: через війну виробництво сталі впало на 60–70%, тому низькоякісного вапняку із заходу країни вистачає. Але повернення до нормальних обʼємів виробництва вимагатиме імпорту. 
Росія окупувала території України, на яких природних ресурсів мінімум на $12,4 трлн. Інфографіка /Фото 1

Контекст

Мінімальні потреби у відновленні зруйнованих Росією активів України складають $188 млрд, підрахували експерти проєкту «Росія заплатить». За останній тиждень сума прямих задокументованих збитків інфраструктури зросла на $2,1 млрд і на 8 серпня складає $110,4 млрд. 

The Washington Post зазначає, якщо Україна безповоротно втратить землі та ресурси на окупованих територіях, то вони можуть змусити країну переналаштувати економіку. Є також потенційно позитивний момент: модернізація може зробити застарілі сталеливарні заводи більш ефективними та екологічними. За попередніми оцінками, ціна перебудови економіки становить понад $750 млрд.

Деякі експерти-економісти кажуть, що вплив війни на Україну можна нівелювати, навіть у разі втрати земель. Для цього треба переключитися на індустрії технологій і послуг, які останні кілька років сприяли економічному зростанню й активізувати перехід на альтернативні види енергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні