Категорія
Новини
Дата

Росія окупувала території України, на яких природних ресурсів мінімум на $12,4 трлн. Інфографіка

1 хв читання

На окупованій території України в руках росіян опинилися величезні поклади ресурсів, які використовують у різних галузях: від виробництва деталей для літаків до смартфонів. Їхня вартість – десятки трильйонів доларів. Такі дані наводить The Washington Post із посиланням на канадську фірму з оцінки геополітичних ризиків SecDev. Forbes зробив переклад головних деталей з оцінки

Ключові факти

  • В Україні є 117 зі 120 мінералів і металів, які найбільше використовують, а також значна кількість горючих корисних копалин.
  • Аналіз SecDev показує, що Росія нині взяла під контроль українські території з покладами енергоресурсів, металів та мінералів, які разом оцінюють у принаймні $12,4 трлн. І це лише половина доларової вартості 2209 родовищ, які розглянула канадська фірма.
  • Окрім 63% вугільних покладів України Росія захопила 11% покладів нафти, 20% – газу, 42% – металів і 33% – рідкісноземельних та інших важливих мінералів, серед яких літій.
  • За даними SecDev та керівників сталеливарної та видобувної індустрій, країна-агресор взяла під контроль низку родовищ: 41 вугільне, 27 газових, 14 пропанових, девʼять нафтових, шість залізорудних, два титанової руди, два цирконієвої руди і по одному родовищу стронцію, літію, урану і золота. Крім того, росіяни тепер контролюють значні поклади вапняку, який широко використовується у виробництві сталі.
  • Приблизно 30 млрд т українського вугілля, яке нині контролює Росія, SecDev оцінює у $11,9 трлн.
  • Росія також захопила значні поклади вапняку, який використовують для виробництва сталі. Це не так вплинуло на сталеливарну промисловість: через війну виробництво сталі впало на 60–70%, тому низькоякісного вапняку із заходу країни вистачає. Але повернення до нормальних обʼємів виробництва вимагатиме імпорту. 
Росія окупувала території України, на яких природних ресурсів мінімум на $12,4 трлн. Інфографіка /Фото 1

Контекст

Мінімальні потреби у відновленні зруйнованих Росією активів України складають $188 млрд, підрахували експерти проєкту «Росія заплатить». За останній тиждень сума прямих задокументованих збитків інфраструктури зросла на $2,1 млрд і на 8 серпня складає $110,4 млрд. 

The Washington Post зазначає, якщо Україна безповоротно втратить землі та ресурси на окупованих територіях, то вони можуть змусити країну переналаштувати економіку. Є також потенційно позитивний момент: модернізація може зробити застарілі сталеливарні заводи більш ефективними та екологічними. За попередніми оцінками, ціна перебудови економіки становить понад $750 млрд.

Деякі експерти-економісти кажуть, що вплив війни на Україну можна нівелювати, навіть у разі втрати земель. Для цього треба переключитися на індустрії технологій і послуг, які останні кілька років сприяли економічному зростанню й активізувати перехід на альтернативні види енергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні