Категорія
Новини
Дата

Росія попросила Північну Корею збільшити постачання боєприпасів – США

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу використав нещодавній візит до Пхеньяну, щоб домовитися про збільшення поставок північнокорейської зброї, повідомив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише Financial Times. Шойгу пообіцяв зміцнити військові звʼязки з Північною Кореєю під час візиту до Пхеньяну минулого тижня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У Пхеньяні Шойгу відвідав військовий парад і виставку зброї, на якій були представлені нові конструкції розвідувальних та бойових безпілотників, а також міжконтинентальні балістичні ракети. Військові аналітики зазначають, що Північна Корея має балістичні ракети малої дальності, які нагадують російські ракети «Іскандер», які окупанти широко застосовували в Україні.
  • Кірбі заявив репортерам у Вашингтоні, що Шойгу їздив до Північної Кореї, щоб спробувати переконати Пхеньян продавати боєприпаси Росії. 
  • «Наша інформація вказує на те, що Росія прагне розширити військову співпрацю [з Північною Кореєю], наприклад, шляхом продажу [Північною Кореєю] артилерійських боєприпасів… в Росію», – сказав Кірбі, зазначивши, що будь-яка угода щодо постачання зброї між двома країнами порушить низку резолюцій Ради Безпеки ООН. 
  • «Це ще один приклад того, наскільки відчайдушним став Путін, тому що його військова машина страждає від санкцій та експортного контролю», – додав Кірбі.
  • За його словами, Путін звертався по допомогу до таких країн, як Північна Корея та Іран, і «намагався звʼязатися з Китаєм, щоб отримати підтримку своєї військової машини».
  • Кім Чен Ин також влаштував міністру оборони Росії особисту екскурсію великою виставкою північнокорейської зброї в Пхеньяні.
  • Згідно з аналізом NK News, російський військовий літак здійснив неоголошений візит до Пхеньяну через тиждень після того, як Шойгу був у Північній Кореї. Літак ВПС Росії І-62М використовується для високопоставлених військових делегацій. Аналітики звернули увагу на супутникові знімки, які свідчать про те, що на той час виставка північнокорейської зброї все ще тривала. 
  • Під час свого візиту Шойгу передав послання Путіна, в якому він подякував Кіму за «непохитну підтримку» Північною Кореєю вторгнення РФ в Україну. 

Контекст

Цього року Росія збільшила постачання зерна до Північної Кореї на тлі поширених повідомлень про нестачу продовольства після того, як Кім Чен Ин закрив кордони країни у відповідь на пандемію коронавірусу. 

Минулого року США звинуватили Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні. Країна намагалася приховати поставки, створивши враження, що боєприпаси вирушають до країн Близького Сходу чи Північної Африки.

У червні стало відомо, що Росія відновила експорт нафти до Північної Кореї. Дві країни поглиблюють звʼязки на тлі попереджень США про те, що Пхеньян планує поставити Москві більше зброї.

Того ж місяця США заявили, що Північна Корея вже завершила постачання ракет для повʼязаної з Кремлем ПВК «Вагнер».

Водночас нещодавно Північна Корея різко критикувала рішення США надати Тайваню зброї на $345 млн. Пакет військової допомоги представник міністерства закордонних справ Північної Кореї назвав «небезпечною політичною і військовою провокацією». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні