Категорія
Новини
Дата

Джо Байден попросить Конгрес профінансувати озброєння Тайваню з бюджету для України – FT

Білий дім звернеться до Конгресу з проханням профінансувати озброєння для Тайваню в рамках додаткового бюджету для України, щоб прискорити постачання зброї до країни на тлі зростання загрози з боку Китаю, пише Financial Times. Очікується, що Білий дім надасть запит у цьому місяці.

Ключові факти

  • У разі схвалення змін Конгресом Тайвань уперше отримає зброю через систему, яку фінансують платники податків США, відома як «іноземне військове фінансування». 
  • Запит надійшов за заявою Білого дому про те, що США вперше поставлять Тайваню зброї на суму $345 млн зі своїх запасів у рамках системи, відомої як «повноваження президента про скорочення», яка використовувалася для відправки зброї в Україну.
  • «Це був би монументальний крок, який свідчив би про те, як далеко зараз готовий зайти уряд США, щоб прискорити стримування через Тайванську протоку», – сказав Ерік Сейєрс, керуючий директор вашингтонської консалтингової компанії Beacon Global Strategies.
  • Білий дім відмовився коментувати чи розкривати подробиці про те, скільки грошей буде запрошено для Тайваню.
  • Можливе голосування у Конгресі щодо додаткового бюджету, який буде зосереджено переважно на новій військовій допомозі Україні, стане першою перевіркою підтримки Києва у нинішньому Конгресі.
  • «Додавання додаткового фінансування для Тайваню поставить деяких республіканців у Палаті представників у більш складне становище, оскільки багато хто з тих, хто виступає проти фінансування України, як і раніше, підтримують Тайвань», – сказав Зак Купер, експерт із безпеки в Азії з аналітичного центру Американського інституту підприємництва.
  • Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що Китай «рішуче виступає проти військових звʼязків США з Тайванем та постачання зброї Тайваню». Пекін закликав Вашингтон «припинити створювати загрозу миру та стабільності у Тайванській протоці».

Контекст

За даними Американо-Тайванської ділової ради, протайванської лобістської групи, Тайбей все ще чекає на постачання зброї на суму $23 млрд, включаючи ракети-гарпуни і безпілотники-розвідники, які були схвалені адміністраціями США, що змінюють один одного. 

Деякі продажі були оголошені понад пʼять років тому. Військове командування США часто висловлювало невдоволення повільним постачанням зброї на Тайвань для зміцнення безпеки.

Торік Конгрес ухвалив закон, який затвердив $10 млрд «іноземного військового фінансування» для Тайваню протягом пʼяти років. Це був би перший випадок, коли платники податків США фінансували постачання зброї для Тайваню.

У 2023-му фінансовому році Пентагон надав Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад $10,8 млрд у рамках USAI сімома окремими траншами. Нещодавно США анонсували восьмий транш допомоги – на суму $1,3 млрд. Пакет включає засоби протиповітряної оборони, системи протидії дронам, безпілотники та боєприпаси.

Загалом США надали Україні військову допомогу на суму понад $41 млрд з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні