Категорія
Новини
Дата

Росія припинила продавати скраплений газ в Азії зі знижкою

Російський скраплений природний газ більше не продається зі знижками в Азії, що вказує на те, що побоювання покупців щодо санкцій чи репутаційної шкоди слабшають, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами трейдерів, обізнаних з цього питання, ТОВ «Сахалін Енерджі» продала три партії СПГ під навантаження в грудні минулого тижня приблизно за поточними ринковими цінами, причому одну з премією. 
  • Для порівняння, у вересні кілька партій відвантажувалися з великою знижкою, порівняно зі спотовою ціною на той момент.
  • Наразі немає жодних прямих санкцій проти російського скрапленого природного газу через війну в Україні, а експорт фактично зріс майже до рекордного рівня минулого місяця. 
  • В той час, як деякі давні азіатські клієнти, такі як Японія і Південна Корея, припинили закуповувати додаткові спотові поставки з Росії на початку цього року, Китай збільшив закупівлі.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Водночас експорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії зріс на 1,1% у річному обчисленні у жовтні до найвищого рівня з березня, згідно з даними відстеження суден, зібраних Bloomberg. Агентство зазначає, що цей показник різко контрастує з різким падінням трубопровідних потоків до Європи після погіршення відносин між Заходом та Кремлем через його вторгнення в Україну в лютому.

Дані показали, що хоча майже половина скрапленого газу на суднах все ще перебуває в дорозі, основними країнами-імпортерами були Франція, Китай та Японія. 

Наразі немає жодних прямих санкцій щодо російського СПГ, але зростання експорту показує, що попит на паливо, як і раніше, високий напередодні зими, коли холоди, як очікується, підвищать споживання та скоротять світові постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні